[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
可以經 Home Assistant
啱香港家用既應該冇,只能靠智能冷氣遙控

Official HomeKit support 外國有啲一套 HVAC 系統有
用緊tado
一開始佢認唔到個遠控器
結果send email比佢地遠距幫我搞掂咗
有冇英式插座面板同開關掣面杉介紹,感覺上好少揀
https://www.home-assistant.io/

呢個嗎?
呢個係一個app定係一件hardware黎?
睇舊post好似話自己set program咁好似好復習
Home assistant有分core 同os

Core 係一個python program 來,你一係任何電腦/ nas/

Os 就多D feature 玩,但我我個人覺得冇咩用。 咁就一定要install 響raspberry pi / 一部vm 電腦道用。

基本上core 都已經可以連哂絕大部份嘅智能家居硬件。

我自己宜家都由home bridge 轉用home assistant, 因為佢support 多好多嘢,同比較stable. Install 嘅過程唔複雜。 建議用佢docker image 來install 個core 來玩
即係似一個server咁既野
響server 得嘅一個program
個IKEA gateway成日同HomeKit 斷線
一日斷幾次但用番ikea自己個app又冇問題
次次都要走去個gateway 到再搞過 又要set番啲自動化
有冇巴打用開IKEA個gateway 都有同樣問題點解決
有冇熄過router?

再唔得就reset 個gateway
冇熄過router reset過好多次個gateway都係咁
我有gateway, 剩係駁咗兩支燈. iPad做hubs
一直都無斷. 唔熄router, 唔會入iKEA個app, 一直都係homekit開關
我個set無出現問題
大家個wifi 2.4 同5g 會分開ssid 定用同一個ssid?

唔知咩事轉左mesh wifi 用同一個ssid homekit 成日沒有回應
我用 Velop 係分開 2.4/5g

試吓 disable WMM / Airtime Fairness 同 Fast Roaming / Client Steering
我用同一ssid ,依家試下分開會唔會好d
你話個d 係邊到set ?
我都係linksys
WebUI -> Wifi settings -> Advanced
我上面兩個關,下面兩個開
邊兩個開 ?

但係係話關左個client steering 好似用mesh wifi 冇咩意思
呢個 setting 係針對一啲唔 support 802.11 kvr 既舊 device, 對一啲新既 smart phone 同電腦等冇影響, 點解要熄咗因為佢有時會有 bug 唔係指向最好 signal 既 mesh 節點
咁WMM 同 Fast Roaming 係邊個?
呢兩個 term 係第二啲 router brand 用
咁c 兄有冇試過唔關有冇影黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞