[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
唔肯定,我都只係新手

btw你唔一定要換曬啲燈,你可以換個智能制都可以電話控燈
智能制自己整到?
有咩唔係支那又經濟既選擇?
姐係將你平時既開關制換做有智能既制,要自己將本身個制駁住既電線駁落新電制到,其實唔難不過始於牽涉到電驚既話可以叫家居裝修師傅換,但你換得一個唔知師傅接唔接,或者食水深
巴打唔好意思我見仲有隻係mini s係行android 同有zigbee, 你用緊依隻係s定係普通版
普通版,佢地話s 冇咩用
咁巴打你係香港買?
唔該晒巴打
$4x 4個??
淘寶
有間買開450人仔雙開
thx thx巴打
太耐價錢唔記得太清楚,不過都係咁上下
細佬爬咗兩日文
但係都搵唔到
其實有冇邊隻入牆智能燈制
行Wi-Fi但係唔使要hub??
koogeek?
本身睇緊meross但好似好多都停產?
想問google home有無方法支持廣東話?
屋企有2部大moon果隻但屋企人唔想講英文

連個UI都出唔到中文你仲想有廣東話
其實香港一般電掣位係咪都係有中線
正常要特登拉先有
飛利蒲燈帶有無方便唔插3腳插?
即係基本上要用單火果隻?
用緊ikea 果set 野
問題嚟喇,就係我淨係想個remote 連主人房盞燈,因為我想訓覺時撳個remote去熄燈,但係而家個remote 係連晒全房既燈,因為suppose 我臨訓前其他燈係熄咗得主人房燈係開,如果我用remote 熄主人房燈,跟住其他燈就會同一時間開咗,點解決呢?
用緊ikea 果set 野
問題嚟喇,就係我淨係想個remote 連主人房盞燈,因為我想訓覺時撳個remote去熄燈,但係而家個remote 係連晒全既燈,因為suppose 我臨訓前其他燈係熄咗得主人房燈係開,如果我用remote 熄主人房燈,跟住其他燈就會同一時間開咗,點解決呢?
你係咪用一個遙控來pair 所有嘢?

如果你有gateway 嘅, 可以用ikea 個app 來 分開每間房。 用埋assign 邊個remote affiliate 邊間房,咁就應該屬於嗰間房嘅遙控器先可以控制嗰間房
係呀,我得一個remote 咋,所以要用佢嚟pair 晒所有野
但我喺ikea apps 入面個管理度移唔多個遙控器去第二間房,反而燈同插座都移到
你要開過間新房
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞