[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

如果用shortcut widget 或siri 就唔洗解鎖
Uk有隻叫wifiplug不過未試過, uk amazon或者佢官網可以ship香港

Eve stable不過好鬼大舊,同埋佢用藍芽放得遠會有少delay

Hue,ikea都有但要有bridge

Meross都有出不過背後係大陸牌子

我覺得size都幾緊要,再揀過我會揀hue or wemo

Btw三腳拖板都有,暫時meross獨市
我改左,尋晚測試都ok

但今朝又唔識著
二百幾,抵好多
我都係唔鍾意
香港有冇行貨?
apple store 已經賣緊
我最開頭都咁諗但有bridge其實都有好處
下下wifi直駁個router又會忙啲, 藍芽又有距離限制同delay問題
唔好彩有機會要reset搞過個home既add一隻bridge就搞掂晒唔洗續個黎

同埋好多時啲device 既wifi module未必夠靚會唔stable, 或者有特別setting requirement, 例如lifx/nanoleaf,玩smarthome最冇癮就係冇反應...
唔係英式插座?
鏟咗佢入過落home會好d
佢應該放錯圖姐
香港多高樓,個geofencing唔太好
例如係gps可能當你去左對面街/etc
其實 HomeKit geofencing 除咗用 iPhone 仲用埋 Apple TV / HomePod Home hub 做附助定位,所以其實都好凖。除咗早期既 HomeKit 比較多 bugs 之外,近呢兩年係 work 得好穏定,我未試過有甩拖。
* 輔助
以為佢係用wifi 定位
我想入幾隻wemo, 放左ikea 插座,唔係咁好用咁,我又無用佢d 燈
屌佢老尾,頭先買左兩個黎試

唔support 5ghz wifi
呢個正常呀,因為5ghz range 短冇乜device會用
而個device需要既bandwidth又唔多
我就係早期用唔work
之後都冇再試類似既野,屋企長期有人
有機會玩玩先
而家情況係iphone 用5ghz wifi,siri 唔到個插蘇

一係用電話signal ,一係轉用4ghz wifi 先可以siri 個插蘇
岩岩再試,又無事喎 可以用到
Yes 應該冇問題,係add果下要用2.4 add
我今日先知belkin / wemo 俾鴻海收購左唔知linksys 係under belkin
鴻海係台灣,應該都ok?
想問一問,屋企有幾盞舊既吸頂燈

可唔可以改左入面做智能燈帶? 想要support homekit 既

唔該晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞