[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
買咗隻nature remo唔知點玩好
係咪要全部電器有紅外線先得
想問有冇巴打用門窗感應器? 搵黎搵去都冇咩心水, 想在Homekit 可以睇到
原來homebridge可以唔駛switchbot hub
就可以入隻bot入homekit
不過我唔知有冇經philips隻hub...
Homebridge 個 Switchbot plugin 淨係 support Switchbot light switch mode, 同埋裝 Homebridge 既機要有藍牙組件
Eve Door & Window
小米 Aqara Door & Window
釘頭真係好少智能light blub
買個轉接釘頭轉螺絲頭
LIFX
有諗過用呢個, 但又驚買到質素差嘅
聽聞收wifi 唔太好?

佢只係透過IR將唔smart既家電變smart
仲要幾乎係日本品牌既家電先對應得好少少
唔係就要逐粒button assign到聖誕

就算我屋企部日本牌子AV amp都要逐粒assign
實惠買應該安全D掛
咁如果你用tplink我幫你唔到
正正常常既無問題
已經問過哂, 全線冇貨, 仲要香港幾乎搵唔到真係有賣
meross有冇人玩過?
成都公司
專做外國市場
自己換都無幾難姐嘛
熄燈掣擰兩口縲絲咋喎
試過, 唔知係買返來嘅燈座太垃圾定點, 全部唔work. 燈座在五金鋪買嘅
有無人夠膽自己換smartswitch?
正常應該搵師父?
想知用緊homebrigde既人點解唔用home assistant...
我原本都試用homebridge先
比左心機去學HA後 後悔做乜唔一開始用HA
跟本兩個次元
方便勁多... 仲有得改ui
知道自己做緊咩野同埋小心其實無問題.
怕就唔好搞啦
新人留名

近排用舊iphone 做智慧家居控制中心
買咗philips燈
終於研究到用siri shortcut開 philips lab 自動變色燈

請問有冇philips lab 變色推介?

我第一次用咗$28買disco app
點知免費做到
其實jam線同jam個英制插頭差唔多
熄左大制搞應該無事既
最怕唔係電瓜自己而係整得唔好短路著火呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞