[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我見Brunt 周圍都冇最後買咗Soma
我窗簾比較大,長闊都過兩米,希望夠力

你有冇用螺絲上牆?
冇 我都過2米 都係用貼
我租吉屋冇買燈 全屋得5盞燈膽係咪nanoleaf 最抵 起碼住多一年
巴打我kickstarter 買左set switchbot 未拆開過 你有興趣嗎因為收到貨嗰陣我已經搬左去用捲簾路軌既地方
黎緊裝修諗住用homekit
燈掣 門窗sensor: lifesmart
窗簾: switchbot
冷氣:tado
電視/音響: samsung
仲有D咩可以玩或者其他牌子推介
有興趣呀, 你set Switchbot係邊種軌?
麻煩你add 我

岩岩係 youtube 睇到條台灣片,將部大金分體冷氣,加舊嘢改裝成 support Homekit
switchbot hub mini 係咪可以控制曬本身用遙控開嘅嘢呀?不過switchbot 大陸嘢
有冇其他牌子一樣做到呢個功能+用homekit
本身多唔多用日本牌子家電?
多既話可以睇下Nature Remo, 一般Panasonic, 日立,大金冷氣機佢個database有晒資料,唔洗逐粒掣set IR control

不過只有日文/英文UI,無HomeKit support但係可以自己set Siri shortcut
無咩日本電器呀, 主要係想開下風扇、三叔電視(好似得佢嗰個垃圾smart thing)
不過我都去睇下nature remo先,thx ching
遙控影音野我用 Harmony Ultimate + Homebridge

遙控冷氣 HomeKit support 有 Tado 同 Sensibo Air
Sensibo Air 係咪 support homekit?
會唔會用 iphone A On 左個冷氣,iphone B 會睇到重係 Off?
Official support HomeKit

所有 device 都會同步
😍 攞電係用 USB 嗎?
Sensibo Air個Motion Sensor有咩用?Air多個HomeKit但貴Sensibo普通版差唔多成停。
Suppprt homekit 就可以用到其他 homekit 裡面嘅motion sensor
佢嗰個 sensor 係俾你放喺一個適合嘅地方嚟準確偵測溫度

Sensibo Air 主要多咗 official HomeKit support,Sensibo Sky 就要用 Homebridge 去 support HomeKit
唔該晒,咁你覺得air值唔值$1300?我考慮緊買唔買。
Air 駁入 HomeKit 會方便好多
其實覺得冷氣唔係好需要homekit
橫掂都唔會話中左咩condition eg 閂窗 就自動開冷氣
最緊要可以街外remote 到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞