[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Check 下 iPhone 有冇開齊 WiFi + Bluetooth 同 location service -> privacy 入面有冇 set share my location
全部有開呀
新手留名

想問下如果我暫時只係想要智能燈制同埋智能燈泡
暫時睇左智能燈制用LIFESMART BLEND SMART SWITCH用黎control開關
燈泡就用返philips hue同埋佢d燈泡燈帶 control 光暗顏色
再加埋homepod mini去control佢地

咁樣岩唔岩
定其實用左philips hue系列已經唔洗用智能燈制?d智能燈泡係咪本身已經做到自己開關呢樣野?
唔洗智能燈制
即係燈制長著
個燈泡自己開關就得?
買埋佢個bridge 用 hue app 或者入homekit control
另外仲可以用佢自家既 dimmer switch
明白
唔該巴打
但係你如果要玩燈換色既話,始終都係要換燈
我用tplink kasa隻smart plug,可以入到hone assistant ,睇到電力loading,可以做到洗衣機洗完衫之後透過HomePod 廣播提示晾衫。
我就係諗著淨係換燈算
唔換燈制
Mac好難可以唔小心去到刪磁碟嗰頁㗎喎
Sor回錯post
錢既問題,3粒燈膽加個hub成千銀,如果唔洗變色果啲就無謂
巴打 係燈膽
唔好俾淘寶潛移默化
我無睇淘寶
依個係書面語口語問題姐
好多中國牌子product 啲名都會不知不覺洗左我地腦
要有意志

燈膽唔可以做書面語?
燈泡都算係書面語
台灣都係咁用
雖然我地反匪語 但都唔代表要跟台灣嘛
香港有香港既用詞
我又認同燈膽既
不過覺得燈泡未必錯咁解姐
但理解你用意
我真係一路都覺得燈膽係口語正式書面語應該係燈泡,乜唔係架咩
用緊咩做 Home hub ?
HomePod 之前都得,但唔知去到iOS 14.幾就唔得了
philip 光度低
ikea 而家有彩燈膽,17x 個,光d
沙田宜家傢俬有得試,同一個商場有埋philip 專門店可以順便睇埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞