[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
ipad 就唔建議 好似太耐唔掂部ipad 會lost connection 姐係wake up 耐啲

tradfri 可以入homekit

iPad會冇咁stable, 你可以想像個home hub係要一件長期standby做野既野,長插電又傷電。

買homepod mini la, 又有得玩下喇叭、Siri。
Btw除左remote control, set automation都要有hub先玩到。(定時著燈/有人行過著燈/etc)

Tradfri隻bridge下面既野大部分都入到Homekit,
有時新野就可能要等一陣。例如之前隻窗簾一開始未入到要等firmware update。

詳細supporting list of device最好睇返ikea點講,或者睇apple
https://www.apple.com/hk/ios/home/accessories/
想問下我駁左咖啡機落tradfri 插頭,係咪可以經homekit 定時開閂

唔想經ikea 個app set,因為個app 唔太好用
Yes,另外都仲有啲其他app多人用例如eve, home+
不過我自己都鍾意盡量用晒apple home app。

同埋用home app其中一個好處係唔同例子一齊control,例如ikea既sensor 有人行過就開晒lifx, ikea, Philips hue既燈。
唔該哂終於明白了
再想問多樣野

如果我唔買homepod 個類野,係咪可以就咁將tradfri 插座入apple home app,用返iphone siri聲控或者入shortcut 控制?

如果可以唔用homepod都得,咁點解需要特別買埋佢,係咪有無更多功能?
請問如果set 好左個pi 同HB, 之後係咪基本上唔洗點理佢?你係連native support homekit 既product都寧願另外經homebridge 入?
冇homepod既個connection只有就靠你電話,所以冇remote control。

但automation冇hub就冇得玩, shortcut唔stable..好易唔work

如果remote control/automation唔重要都可以唔買
remote control 係指邊d?
唔係呀,最好一定係native Homekit support
但product有限同埋可能貴又未必好(冷氣/空氣清新機/風扇果啲native麻麻地)

所以其次就會考慮homebridge, 基本上set好唔太洗理佢,但當然都睇隻plug-in 或者隻野本身穩唔穩定.

我用緊homebridge既有呢堆野:
Dyson空氣清新機 (好穩定)
Sony tv (好穩定)
Samsung tv (好穩定)
Roomba吸塵機械人 (穩定不過少用home app,原生app先充份用到個mapping)

Broadlink萬能紅外線 (好穩定)
Philips空氣清新機 (穩定,不過整身部野個wifi麻麻,間唔中要power reset)
Switchbot (bot & 紅外線,岩岩裝仲試緊)

依家買電器前會試網睇下有冇existing homebridge plug-in先買
離開左屋企wifi但想control啲野。例如唔記得熄燈呀之類
即係無左homepod既話,,iphone 一定要連返屋企wifi 先用到(同ikea app 一樣)?
Yes Home app係咁,但自家app間間公司唔同,有啲係條街都會用到
iPad 都有喇掛
ipad 收音會唔會無homepod 咁好?好近咁叫先得?
呢間真係深圳支那嘢嚟,不過佢門面功夫真係做到好足扮到成間日資咁
我都係買完先知中伏
冇係佢official store買野check少左
不過佢啲product獨獨地市,冇乜其他同類產品
Bot/窗簾機
係,不過佢嘅 Bot 同 Curtain 真係冇乜其他選擇,佢啲嘢係賣點在後加智能功能喺原本非智能產品到
我新裝修都諗住一般窗簾加switchbot算,新做一幅電動直簾要成萬銀
邊洗呀,如果你唔介意用大陸野咁不如用aqara, 反正switchbot都係大陸。一幅軌加機2000有找,我都用緊

唔係裝修既舊野先用switchbot la
iPad 有時唔應你添...不過如果本身有試用住先lo

HomePod mini仲有一樣好處,support 一個新protocol叫thread, support thread既device會一齊form一個mesh network, 咁第日啲response理論就會快好多。
暫時好似nanoleaf同eve已經有野support緊

可以google下啲details
收音係會收得冇咁好
但你想喺屋企外控制HomeKit嘢咋嘛
冇影響
本身zigbee已經係行mesh, ikea同hue個都係行zigbee,不過唔知唔同品牌係各自form個mesh network定可以經homepod mini整合曬做一個network?

我自己就因為屋企得我係用apple所以係用google home mini,響屋企就用apple個home,出街用google個home
Zigbee係可以但係唔同牌子之間實際上唔會傾計,除非你add晒所有zigbee device入一隻bridge先會enjoy到佢個mesh既好處

而Zigbee同thread係用家角度係非常類似既野,但個details分別就太technical,簡單啲講就兩大point :
1. 第日唔再需要bridge
2. 由homepod做centralization, 唔同牌除可以form mess

Btw講開google home我都有玩過下,個ui/ux點建咁差....定係android機會唔同好多?
例如想睇邊啲野開左要續個click入一層先睇到...
窗簾機香港邊度有得買?

google 過好似好少地方有,網上有間賣成1200蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞