[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我仲以為有d 拖板會有chips save低schedule
新手入坑
想換晒屋企d燈膽做smart device
大概有10隻燈膽
係咪都係會推philip hue ?
唔多敢用小米同tp link
Hue 基本上唔會㨂錯, 如果你想再光啲可以睇埋 LIFX, 不過佢係全部行 WiFi

想平啲 IKEA Tradfri 都 ok
唔洗太光 有白/黃光就ok

我見philip 都要買隻hub去做
ikea都好似要?
市面上我見到有d 係直接行wifi 唔洗經hub
果種性能會唔會差d
Hue bulb 依家可以用 Bluetooth, 不過用 Hub 會多啲功能

IKEA 就一定要 Hub

LIFX 因為 built in WiFi 組件所以佢啲燈膽會大啲同用電啲,同埋要有穏定既 WiFi 配合
明白
我屋企個環境係
用緊Google Wifi (1st gen)
Google Home Mini (1st Gen)
電話係Pixel 4XL
諗住乜柒都用晒電話同聲控
係咪都建議買Hue
如果你想駁 Google Home, Hue 一定要買埋 hub
收到!
唔該巴打!
捕下amazon 有冇平野先
philips hue既問題係好撚貴姐
個人覺得LIFX啲色靚啲準啲 唔玩彩色無所謂
本身睇過lifx 但我見lifx個價好似同philip差唔多
如果齋玩白/黃光燈膽仲有冇suggestion

另外 如果我phrase2想將d電制換鳩晒
係咪都係買返同一個brand個compatibility會好d
最好啦
同brand可以集中處理
咁我都係targe philip

有其他brand 推介歡迎介紹

多謝咁多位巴打先
乜都聲控部手機唔係手就有少少煩
That’s why 有呢啲product出現

變翻禁制
你禁制快 定
喂 Siri 開咩咩燈
OK Google Switch on the blablabla light 快

得閒得制又有少少coding底歡迎加入Home Assistant

我由零開始砌左三星期

BTW IKEA都好似話OK既
我用 HomeKit + Homebridge,set 左近 200 條 automation rules,用 Hue Dimmer Switch 做實體掣。平時我都一樣好少用聲控。
諗緊兩米電視牆頂裝兩個ikea筒燈, philips gu10燈膽會唔會唔夠光?
見人話ikea燈光啲但唔穩定會restart
麻麻煩煩咁實比人屌

窗帘又係唔知點揀, ikea得米四長一個窗台要裝兩個又柒中間又漏光
Hue GU10 光度 ok 但照射角度唔算闊,所以會唔夠散. 我用佢喺客廳盒仔燈 (另加 Hue Lightstrip 燈嘈照明) 同玄關走廊盒仔燈.

不過我唔係太建議電視上面裝筒燈, 開住嚟睇電視會唔舒服.
窗簾我有啲地方用趟布, 有啲地方用捲簾. 後加咗 Switchbot Curtain 同 Soma Smart Shade.
但見新裝修多數都係電視同梳發各一排筒燈
唔想再得中間一個吸頂燈咁柒
筒燈有得較方向射去牆應該冇咩野?
我而家房電視都係搵燈打去後面牆身
開中間大燈會反哂光好唔舒服
每邊各做一排筒燈已經係舊式做法

依家比較興天花做幾組盒仔燈, 樓底高既話就假天花暗藏幾組筒燈或一至兩條暗藏 track light, 再加燈嘈或牆面/櫃面渗光等

示意圖:

我個廳都係差唔多張圖咁打直客廳>飯廳>門口位
長六米寬兩米
盒仔燈光線比較集中 咁樣一字排擺中間夠光?
燈光佈置真係諗爆頭 但之後定左電位就冇得再轉
盒仔燈最好配合埋燈嘈,咁樣燈光會平均啲,可以再喺 sofa 旁擺個小型座地燈,成個燈光組合調較再彈性啲.
係咪一定用佢個hub先可以用siri shortcut功能
IKEA燈加Hue sensor嘅話係咪要買晒IKEA同Philips隻Hub先得? 定係用homebridge做?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞