[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike

我依個非official 版東甩西甩咁連裝野個版都無無得試
正正經經買隻樹莓裝好過啦,二百幾蚊
本身我都只係想試吓係咪真係做到我想要既野,諗住試到啱先諗吓買唔買隻玩吓
屋企冇啲唔要嘅電腦/laptop/NAS咩
真係無

不過我睇佢官網installation windows同mac都係用VM行,其他細電腦先係成個系統flash?定係有野涉及我知識既盲區
因為要長開,最好都係獨立開好,又慳電
我都係咁諗,真係長玩既話都會買個細電腦玩,啲普通電腦唔可以7x24咁開
我都係拎部J4125 cpu細電腦行,夠哂
德國公司嚟喎
你用邊隻冷氣 control ? 我用 Sensibo Homebridge 有好多野 control

(依家新版 Sensibo Air 有 native HomeKit support)

支援homekit ,仲可以接入philips hue 同其他開關
我唔係用依啲冷氣control,我部三星冷氣本身有wifi功能可以經三星自家app smartthings遙控,不過原生入唔到homekit用唔到 voice control 先搞咁多野試
依啲小型電腦我其實未見過,都係行windows? 部機入面有無風扇,有風扇姐係又有聲
淘寶search j4125大把,呢啲低功耗機風扇好細個,基本都唔會聽到,再唔係買隻raspberry pi 4b咪得
我諗真係玩都應該用raspberry pi玩,型號專啲出咩問題都易啲google,official又有專for佢用既 installation,我唔識電腦野有咩奇怪問題好難搞
ikea 我真係避唔到
switchbot 係支那扮外國野 個啡色盒係深圳地址

有冇source
自膠,睇咗造電池個間
sensibo 推唔推薦?
買左tado 但我冇開佢個auto 恆溫功能 因為佢會係咁高一度低一度 部冷氣係咁有嘟聲
邊隻有繁體
希望唔係支那喺外國註冊嗰種

https://www.evehome.com/en/about

Established in 1999, our company has an extensive history of developing premium products that enrich the Apple ecosystem, notably under the brands EyeTV and Elgato. Eve Systems is privately held with headquarters in Munich, Germany.
lifesmart , 有繁體
佢個網講到100%private wor...我仲準備試下個eve smart plug

btw 有無智能燈制介紹?eve嗰個唔啱size
或者邊度多philips hue 燈睇?想買ceiling light
100% private 唔好嗎?點解唔試 不過太貴

好似仲有一隻brand係行wifi 唔洗hub
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞