[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想請教一下Homekit 自動化設定
我屋企廁所里面有個感應sensor , set 左有人移動就會開抽氣扇, 過5分鐘自動熄. 但問題係佢着左之後, 廁所里面既人冇太大動作既話, 佢係detect唔到有人, 然後夠時間就自已熄. (沖緊涼時佢自動熄,比屋企人嘈)

而廁所里面仲有一個contact sensor 係浴室玻璃門上面, 我想問有冇方法可以做到以下要求
1) 感應sensor , 有人移動就會開抽氣扇, 過5分鐘自動熄.
2) 着左抽氣扇情況下, 如果浴室玻璃門上面contact sensor 係關閉, 咁上面(1) 的5分鐘自動關閉就唔啟動
3) contact sensor 打開 (打開玻璃門), 咁上面(1) 的5分鐘自動關閉先再啟動

p.s. 新手, 唔係太理解自動化上面的程式碼要求點set.
樓上
你俾我就用濕度計5分鐘抽得啲乜
屙屎濕度唔會上升喎
長開抽氣扇 訓覺熄就得 用好少電
c 兄都啱。 但有e d 配件係到,都想了解吓可以點set
eve room~
你用邊隻 motion sensor ? 會唔會擺位擺得唔好
我用 Hue, 少少動作佢都可以 detect 到

我覺得你 set 5分鐘就熄好似太短, 認為可以至少 set 15分鐘

2 同 3 單靠 HomeKit 應該做唔到, 要加埋 Homebridge + Delay Switch plugin 或 Home Assistant 先做到
pair 唔到 ikea light bulb 點搞
個gateway 擺喺廳
個light bulb 擺喺房
試咗好多次都唔得,之前試過得,但因為無啦啦connect 唔到,所以諗住重新pair 過
唔通要買條長lan 線將個gateway 放喺房先再pair 過?
廳同房之間加個 Tradfri Signal Repeater
Lifesmart
都可以
我都想知,有無人做過???
想問homekit 係米可以control 幾隻homepod
之後係廳房都放一隻去hey siri?
HomePod 本身有 Hey Siri 功能, 佢係可以做埋 Home hub 負責 HomeKit 既 automation

想問下philips hue 啲燈無回應我又無用已經拆左
點樣在homekit 入面 delect 佢

hue app 入面又已經搵唔到有果啲無回應嘅燈
可以點搞

google 過搵唔到
delete
亂咁撞搞掂左
有冇人知有冇啲係淨usb插頭開關嘅smart home嘢?
請教下IKEA 個無線動作感應器係咪淨係可以感應有冇動作,唔可以整到感應到動作之後可以開閂燈燈或者做其他嘢?
有ikea bridge 可以
原來連動係靠手動行埋去按住10秒pair up, 以為靠apple home kit 搞
係咪果D有盞紅色燈起側邊既開關 如果係,答案係唔夠力
我用緊ikea 個智能插座成日無啦啦自己開
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞