[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
soma好用嗎?我之前想買個brunt 但見佢個app成年冇update有啲擔心
搵唔到soma 個ios app
唔錯,係摩打聲大聲咗少少,雖然唔係 official HomeKit support,但配合 HomeKit 用無乜問題

要配合 HomeKit / Google Home / Alexa 要買埋 Soma Connect (佢本身係一部包裝好既RPi,你都可以自己砌一部再裝佢套 software 來用)
佢個 app 就咁叫 Smart Shades

基本上我 set 完佢入 HomeKit 就好少再用佢個 app
用 Homebridge Hue plugin 可以透過 Hue hub 去 support 晒 Hue 同 IKEA 既燈同 motion sensor 等,咁就可以慳返一個 IKEA hub
唔該巴打 咁講法其實Hub係咪求其買隻support zigbee就得
到時再homebridge搵plug-in,然後加返啲嘢落HomeKit度?

我見有隻Samsung SmartThings個外型都幾靚
Hue Hub 經 Homebridge 係 support 得最多 Zigbee device,所以最好揀佢
唔係,純粹見到有特價所以貼出黎
唔support香港multi user好償仆街
好似support HDMI CEC就得 唔同brand有唔同名

基本上都有
唔好意思,問多個關於philip hue既問題
我見amazon 賣緊既model係
https://www.amazon.com/gp/product/B07354SP1C/ref=ox_sc_act_title_1?smid=AGNVO1SI8BPQA&psc=1
a19 , 我睇左個spec 佢又無寫明係咪fit 香港螺絲頭燈座
其實係咪照買都得
搵多左少少, 美國好似係用e26頭 同埋volt 係120
係咪即係香港唔可以用美國野
Hue E26 係 120v 所以一定唔可以喺香港用

就算有啲 E26 膽係 universal voltage 都唔建議用喺 E27 座到

https://www.waveformlighting.com/home-residential/e26-vs-e27-bulbs-are-they-interchangeable
E26 膽 screw length 係短過 E27 少少, 所以裝喺 E27 座可能會有接觸不良問題
收到 已買英國野 唔該巴打!
https://www.npmjs.com/package/homebridge-hue
如果買個Philips Hue Smart Bridge Hub
係咪只Support呢個List嘅嘢?
我有Switchbot想用Siri shortcut/入HomeKIT都係要買返佢個Hub?
唔該先
無錯

我都用緊 Homebridge + Hue hub + IKEA hub
買隻raspberry pi研究吓先~
謝謝你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞