[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
三叔電視你要用third party(homebridge/ home assistant)先可以透過homekit 控制,appletv唔係要嚟控制開關電視,冷氣/電視呢啲嘢要用其他紅外線hub控制,因為紅外線係冇status顯示,所以homekit native係唔支援紅外線,當然都可以透過上面啲third party嘢做一個dummy switch 在homekit控制開關
HomeKit automation 需要透過 Home hub 去運作,而 HomePod 可以做 Home hub,唔一定要 Apple TV

Samsung TV 要用 Homebridge 連接去 HomeKit

Smart AC IR control official HomeKit support 有 Tado,不過唔 support 有 IR 既窗口機

Sensibo 可以 support 埋有 IR 既窗口機,要用 Homebridge 連接去 HomeKit
原來係my location要set this device
Any HomeKit lights with Hue dimmer switch & bridge
本身盞燈係吊燈嚟一換就要成盞燈換
唔想換燈想請教有無唔使換制 就咁加個relay嘅方法
就算用 relay 應該都要有咁上下既厚度先藏到入去, 同埋可能本身都要有零線先裝到
咁你暗盒唔夠位裝,個relay盒多數都勁大個,你盞吊燈有位收埋咩?
吊燈同燈槽個邊反而留咗唔少位呀師兄
有位就求其裝隻呢啲算啦

唔該晒師兄
我睇睇先
再問多句 有無師兄物色到 癡上牆薄薄地嘅LED Panel除咗Nanoleaf之外有無其他廠有出
我發現唔知係咪router 問題,dyson 風扇 ,三星門鎖既wifi 都會一齊連唔到,但電話又連到
多謝巴打解答
我驚混淆左D野, 可唔可以解答一下
homebridge同homehubs係咪同一樣野?
如果果件野冇"works with apple homekit", 即係代表要經homebridge做中介, 之後經home apps去做CONTROL?
https://www.apple.com/hk/en/ios/home/accessories/
其實support homekit既bridge係咪得上面呢D?
home hub係官方既野(homepod/appletv/ipad) ,如你要出到街都控制d電器就需要佢。
homebridge係第三方既野,要黎將本來唔支援homekit既產品接入home app內,homebridge係software黎,你可以將佢裝落raspberry pi或nas,需要24x7長開
果d bridge只係將佢自家品牌既野接入homekit,所以你要諗清左邊個牌子有你想要野產品,入坑睇清楚,有d牌子得好少選擇
咁我明白了!唔該晒
微微雨都sense 到?
有冇shortcut share
姐係我地凡人冇得玩
其實粒野只係小米門窗感應sensor黎,淘個壓感加上去,有辣雞就得唔係咩特別野
我用home assistant + node red 做automation
所以share比你都冇用
微微雨落夠數量夠佢通電已經感應到
homekit 啲 location based 準架咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞