[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
識咗大掣, 啲電線收返好啲唔好露啲金屬位出來就應該唔會掂到同短路既
Philips Hue native support homekit 唔駛用半殘廢siri shortcut架喎?
用舊iPhone做hub係JB?
咁不如十一月買粒Homepod mini正正經經做啦?
巴打可唔可以幫我睇下有冇support 正負零風扇

http://plusminuszero.hk/products/xqs-z710/
請問homekit 做唔做撳掣用philips lab自動變色?
因為我淨係知homekit可以開閂燈同轉色
但要去到philips lab 要用番apps

新手上路
咩都唔識

唔該巴打
想用翻佢獨有功能要用翻佢個app
我就係上網搵好耐 shortcut 先搵到用聲控開philips lab
想問下有無啲視像門鐘可以同門口智能鎖連結?

例如有人禁鐘,可以用app 睇到邊個,再控制解鎖
用緊 Broadlink 平平地2百幾控制晒電視、機頂盒、冷氣、風扇
好爽
得電視/冷氣(仲要係日本有得賣既brand)先會有manufacturer比你揀直接自動學返晒成支遙控啲掣
e.g. 我既係SONY電視同埋Panasonic冷氣我隊支遙控埋去個remo度佢會自動認到係SONY同埋Panasonic既遙控

其他家電既話全部都要自己逐粒掣學
broadlink 有user upload 的
呢個好似唔錯咁, 但如果有牆係咪搞唔掂?
買多一個應該可以
見佢個app 應該可以加多組唔同zone
smart light blub 見好多人都建議玩philps hue, 咁同LIFX 比較, 邊隻抵玩D? 我見lifx 又唔使買一個hub
我用緊philip hue 好滿意
好似color最多得800lm?
諗住+-0 係日本brand 可以唔人手
風扇多極咪幾粒掣

我成部AV AMP先on9, 明明係日本牌子都要幾十粒掣逐粒入
有冇巴打玩lifx ?
無所謂啦 主要都係黃光既姐
你買邊一set? 我見有2代同3 代, 其實本質上差唔多?
第三代係呃錢 anyway la 我覺得有新買新
今日堆philip hue 送到了
開心使用中
但發覺白黃燈唔夠光 要落去腦場買多個了
冇計800 流明
你可以睇吓August Smart Lock同Doorbell Camera
上Amazon search吓都應該有唔少呢類型嘅產品
用緊個智能拖板,不過無得用homekit連手機,無咁方便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞