[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
係可以用不過應該要擺多個apple device係屋企先得,你唔講會令人誤會

sorry,更正翻,出左街你係用唔到ikea啲野,除非你經homekit
用得iPhone 是旦搭一樣唔難見
iPad 平平地有部又襟用
我自己就真係無依啲,得舊iphone 同ipod,所以要話清楚比人知,apple都開得比ipad都唔開埋比iphone
睇完呢個又令到我有D混亂添
咁樣我係街又點樣令我手上邊部IPHONE同係屋企部IPHONE/IPAD 連接黎控制屋企入面既SMART DEVICE SORRY 新手真係完全唔識
用ikea野一定要買佢個bridge,佢個bridge入到homekit,只要係屋企有部蘋果device連wifi,(official 黎講唔包iphone ipod),登入個icloud帳號同你要拎出街既ios devices一樣,你出街部ios devices就控制到屋入面ikea既野
多謝師兄, 明白晒
但留係屋企果部device 唔可以係iphone/ipod? 一定要ipad或者homepod etc??
非official黎講可以用iphone /ipod ,首先要jb部機再裝cydia既tweak,個tweak有ios版本要求,詳情要自己google吓,我唔太清楚
好彩有IPAD
咁當然ipad都有版本要求,唔係話第一代ipad都得咁啦
oops巴有無router推介
linksys定係amplifi好?
ipad唔使JB掛? 我ipad air黎, 上兩年買, 應該冇問題啦
我老鳳左覺得通常會有
sorry 上面位部join 巴

買個homepod mini 做hub 啦
https://support.apple.com/zh-hk/HT207057

將 HomePod、HomePod mini、Apple TV 或 iPad 設定為家居控制中樞

你需要有家居控制中樞,才能於不在家時操控 HomeKit 配件、向信任的人授予存取權限,以及讓配件在指定時間自動執行指定操作。
應該升到ios 9或以上就得
其實用得蘋果真係好多人用曬成個system,不過我真係淨用佢電話
咁你會唔會研究下google 嗰個好啲唔support homekit 嘅野平啲又選擇多啲
其實有方法令啲本來唔support homekit既產品都入到homekit,所以唔洗點睇死一個platform既產品
感謝巴打
iPad 做 Home hub 唔係太穏定,最好用返 Apple TV / HomePod
MX4200 系列性價比高
Aqara 可唔可以唔用佢個APP
只用home kit 加device同control ?
點解一返到屋企開燈個automation 唔work
Set 咗夜晚七點至十二點
可以
基本上所有 HomeKit device set 好入去 HomeKit 後係可以唔駛再用佢既 app
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞