[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
另外想請問除左hue 吸頂燈,hue 太貴,二三千蚊,仲有無其他牌子?

ikea 係咪唔support? 見佢好似淨係出智能燈膽?
今日行窗簾鋪問somfy做四千幾一幅,另一隻本地牌子二千幾
有專人度尺一次過攪掂又唔洗驚訂錯應該都係揀somfy
IKEA最近好似出咗吸頂燈
用返同一個燈罩?
冇話唔得不過啲電線走位要落少少功夫
另外要佢著到唔難但要留意放唔放得靚條燈帶
燈帶得一面出光,同埋扭既時候唔可以硬屈
未必就到你個燈罩擺得好靚

同埋留意光度,有啲燈帶會偏暗未必夠做主力照明
睇返個流明度
Even hue都少少暗
Lifx唔錯仲有得分段唔同色
Eve好光
nanoleaf 最光
應該得大陸野平,yeelight果啲。
或者轉啲上燈泡既頂燈lo
又或者轉玩燈制唔搞盞燈(不過又係唔大陸就貴)
等巴打出report
但睇官網又唔係好覺有?
yeelight 應該即係小米?

唔係好想裝米家app
等得的話可以等下IKEA
佢出咗d新smart lighting可以連落個tradfri hub到
但係暫時得外國有
E.g Osvalla - 得外國有
Gunnarp - 香港有
有無switchbot curtain 用後報告?

想問下可唔可以唔買佢個hub,直接係homekit 用到?

用緊ikea 羅馬桿,中間有個大細位,想問下部機可唔可以行到呢個位?
買唔買hub都冇得Homekit 直用
想玩到應該有呢幾個方法:

冇hub :
1.Homebridge plug-in homebridge-switchbot-ble

有hub:
2. Homebridge official plug-in homebridge-switchbot-openapi

3. 唔玩homebridge, 用佢official app 出 Siri shortcut (not Homekit actually)
有大細位應該有機會唔得,我冇用但switchbot個fb user group見到呢類卡住既post。你join下睇下見唔見你果隻, 同埋見有啲人會包啲睇紙個個大細位會ok
請問下各位有冇好用support到homekit嘅燈泡推介?

本身用緊ikea Tradfri燈泡但冇配Gateway
諗緊應該買返過個定換款唔使gateway嘅燈泡
其實有gateway 真係唔好咩。我個人覺得行zigbee 仲好,又慳電
係囉
好彩無買
Option 3 係唔洗hub?
2/3都要
Agree. 我都冇咁鍾意直駁wifi/Bluetooth.
Zigbee又stable又快。
直駁wifi 會搞到好多件野連左去router

我買左wemo 同ikea smart plug,都係鍾意ikea 多d,又平
我只係覺得ikea個hub剩係用到燈 好似好嘥咁

因為未試過用smart home product
未係好知直駁wifi同用hub嘅分別
ikea 個hub 可以配smart plug 丫,抵用,只係衰大件過其他牌子
其實各有好壞

我有啲 Hue 燈有時都會斷一斷線,Zigbee 始終無得控制 device 之間點樣 mesh 法,只靠加多啲 device 去增大個 mesh coverage,不過難免有啲死位未必可以話加就加

用 WiFi 既 device 一多起上嚟加埋去到過百就會開始對一般家用級既 router 造成負擔
hub 既缺點係每個brand 都唔肯互通 但自己smart product line又唔完整/唔夠好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞