[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
我買左條燈條未裝 希望夠光啦做天花燈
我有8粒
amazon 寄過來?
兩粒係美馬買
全球缺貨既candle 一個bulb可變多種顏色
其餘六粒你可以去Apple store walk in任買

有兩粒原本想英馬買
落單時sold out
英馬多好多款式揀, 而家美馬得一個款式, apple store 又冇1100 流明果個
同埋我見美馬果價錢同apple store 差唔多
以前用過 其實okay嘅
係唔support homekit
不過開佢app 一樣
好處係佢啲拖版多插座
美馬買要小心
個socket係唔岩我地既英制
雖然燈擔個扭頭係愛迪生發明

英制 E14 E27
美制 E12 E26
個E字係credit Edison
控制果時其實有冇delay?
Homekit 同係屋企用 app接近無delay
出左街/4G 會經過左佢個cloud
會有幾秒delay

而Apple既Homekit hub去用Homekit去控就未試過
咁幾正咁, 去英馬買先, 2 個幾星期就可以送到, 最衰香港買唔到 大果隻
英馬個特價完左
下個月駁下黑五有冇?
佢特價半價

Btw Lifx 整緊個消毒燈 仲係lab測試緊
佢講明唔係用UV-C

Philips用UV-C 但大佬呀
照到人skin cancer架
部 router 夠好就 ok
如果淨係用 HomeKit 的確可以唔駛用 Home Assistant.

我依家用緊 HomeKit + Homebridge 做晒所有 frontend control 同 condition based automation,將來如果我有好多空餘時間會考慮將現有部分 automation 同 device 分别移去同 exposed to Home Assistant,留返 HomeKit 做 geofencing 同 Siri control.
AV amp 同其他影音晒就用 Harmony Ultimate / Harmony Hub,呢方面佢個 database 非常齊全
依架ha可以standalone唔洗連homebridge
9成999 smart device連左lan就會自動俾佢scan自動connect 除左有啲要token先要手動
甚至可以連homekit (簡單到淨係打句homekit;就完成)
遲啲得閒會再研究下
Home assistant同home bridge
各有各好

Bridge
AmbiClimate喺Homekit可以睇到濕度

Assistant
meross支援到個別插蘇開關

其實真係睇你有乜想用
之後用乜

但論就手bridge易用好多
Sudo嗰啲指令可以話用就用
有冇巴打用過ambi ? 同tado 比邊個好用d?
點解我見人地IKEA gateway連左homekit之後
會自動add晒D產品
但係我連完gateway之後冇任何野自動加入去homekit到

求救
試吓重插個 IKEA gateway
Sensibo, Ambi, Tado 三隻都用過,我依家淨係用 Sensibo

Ambi 對於非變頻冷氣比較有用,但我依家轉晒變頻所以冇再用

Tado native support HomeKit,外殻又可以做埋 control 其實本身唔錯,不過佢唔 support set 死風向搖擺,對我唔啱用所以都要暫時放棄
岩岩重插電+重插網線
都係冇顯示我個自動捲簾
更新已經係最新,
最新消息:由預設 百葉窗 中文名 改做 英文名
alexa google home突然有反應,可以控制
但homekit都係冇顯示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞