[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
一早知係支那野,但佢支援homekit ,同佢反應好快
就係100% private好,只係覺得100%private應該唔會係支那野
放心,Eve 前身 Elgato 喺 1995 年慕尼黑創立
https://www.bloomberg.com/profile/company/1630956D:GR

前幾年 Elgato Gaming 賣咗俾 Corsair,保留返 Eve
係同佢同名

咁啱 Eve Door 係跟大陸 Eve 既電池
我之前都有試過 Tado,佢最大問題係唔可以 set 定風向搖擺,一較溫度就同我轉咗 auto 風向

Sensibo 可以喺 app set 定風向,跟住用 HomeKit control 唔會有影響

其實個個智能冷氣 control 既 auto 恆溫功能都會有嘟聲,畢竟佢哋都係用 IR control 部冷氣,唯有要叫冷氣師傅裝機時睇吓可唔可以熄咗個嘟聲
Liftsmart大陸嘢,買燈掣都還好,你咁貴買個Panel畀咁多數據佢…
請問Meross呢個牌子既插頭好用嗎?
邊到買會抵D?HKTVMALL $245
研究左一段時間,發覺原來有人係android機裝linux模擬器黎裝home assistant,揾左部退休好耐既an機出黎,又唔似官網咁有傻瓜包裝,要逐啲指令打

搞左一大輪終於加到自己部冷氣入home assistant

亦成功裝到homekit integration ,可以駁入ios homekit app了

點知入完homekit後,雖然多左度數較,模式得制冷,自動同關閉揀,其餘風速風向果啲一樣欠奉

心好累,明明係home assistant 明明啲選擇好足,一過去homekit得翻咁少
有冇巴絲好似我咁用舊iphone 做home bridge?
點整
講錯
應該話做控制中心

新手入門
iphone可以架咩,唔係得ipad or appletv homepod先得?
ching我同你一樣試咗,唔夠力架
走咗去睇Philips hued燈,比正常燈暗好多,即刻買唔落手
想入坑 請教
想換哂燈先,唔要支那
homekit應該入邊隻牌子
IKEA ? Philip ?
禁到差唔多最後果一下‘卡位’唔夠力,試過點痴都係一樣
ikea啲智能野好似一定要買佢既hub先用到,但佢既hub又好似唔受其他牌子

之前行ikea見佢智能燈4個一組先40幾已經覺得會唔會有伏,點知真係有
咁係咪應該買Philip Hue
巴打接入hue係點玩法?
用佢控制hue燈?
咁又幾好
入homekit係咪要買佢個hub?
一定要用佢個hub 先homekit 到同接入philips
唔該晒巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞