[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
thanks ching, 終於搞掂了
同埋想問個插助有咩實際用途,我試咗插助淨係做到熄機,但係開番插助佢做唔到開機,暫時試過抽濕機同風扇
但係冇homekit點搞???
用佢個app / shortcut / ifttt?
而家越黎越多新既傳統電器就算通左電都要㩒多一下on 先真係着,嗰種唔可以靠smart plug 開機

姐係基本上有實體凸起嘅掣(eg on mode係㩒左落去) 就可以用smart plug
即係要舊式風扇,窗口冷氣擰制果啲
有 Homebridge plugin
如果個 smart plug 有得 check 埋 power loading 就會比較有用,例如我開關抽油煙機就會自動開關埋抽氣扇。
行wifi既智能家電驚唔驚太多拖慢本身屋企wifi上網速度?我見市面上除左行wifi既,仲有經藍牙同zigbee既bridge,大家多數用邊種類連線方法?
我就係近排有類似感覺,無啦啦電話斷左wifi要手動連,有時不斷load都連唔翻,有時連左都上唔到網咁,唔知係咪本身router廢,都已經起碼5年前既百幾二百蚊貨仔
Router 好緊要,多智能產品最好用部好啲,屋企大/主力牆多就要加多一兩部 mesh WiFi
唔好意思, 新手白痴一問
IKEA隻智能插座 如果我想控制佢係咪部電話一定要連住屋企個WIFI?
如果我想係街準備返屋企時, 可唔可以控制佢幫我開冷氣? 定係唔OK?
如果屋企有ikea 個bridge 入左wifi 您就可以喺街control
但插頭唔知support 幾多A
我就唔敢用落冷氣
有冇巴打知

你要知道
可無線控制燈具開關

可控制多達10個燈具或小型電器,同時開關電源

備用狀態耗電量:0.3W

此產品獲歐洲合格認證

最大輸出功率:2990W
哦哦, 多謝解答, 咁係咪即係可以係街直接用HOMEKIT控制所有野?
唔同brand 都有出自家既bridge, 唔互通好煩
例如philips hue / ikea bridge 嗰啲

有啲就唔洗bridge : eve / LIFX

non official 但可以統一晒入Homekit嘅方法可以追post 睇啲資深巴打分享
想係街用homekit一定要有部apple裝置係屋企連wifi先得
明白, 即係我如果用晒ikea既smart device, 我係街要控制就要用IKEA果隻app, 而唔可以係街用homekit?
如果你用晒IKEA 既野+ikea hub
可以喺街用Apple 個Home app 搞晒

但ikea hk 得好少accessories?
哦哦, 明白, 宜家新手想試玩, 淨係諗住用智能插座+智能燈先
真係可以就咁係街用home app咩
有iPad,apple tv,homepod 喺屋企就當Hub 可以連街
點解唔得 有冇巴打cap home app 示範

如果想係街用, 係咪只可以用返IKEA果個APP黎控制?
以我所理解係,除非你係有蘋果device放係屋企連wifi
依個就係我想講,有人未必有依啲,就算計埋破解最低限度都要有iphone or ipod touch
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞