[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
想問Ikea or Philips hue依類smart lighting係咪唔可以熄電制 一定要長開?
又冇諗過,會考慮下咁放
不過諗住裝出黎會幾型,又有得實體去禁,但電源線堅核突
唔該你先
一般開關用番普通電制都得?
唔洗再重新手動連接過?
主要玩smart light想set wake up light同定時轉光暗
開關都可以用番電制
有無巴打用raspberry+homebridge?
睇過下啲教學 好似都唔容易
thanks!
用指紋解大門鎖又support homekit暫時有咩鎖做到
我自己本身用緊ikea燈同智能插頭+ hue sensor,ipad做總機

我自己set左個自動化,只要sensor feel到有野就開ikea 燈同開個插頭.

我發現個自動化係會”訓覺”,如果我好耐冇用過homekit佢係唔會active 到個自動化.因為我睇返個sensor係感應到我,但d燈同插頭就唔識著.

我諗緊會唔會係因為我用ipad做總機唔夠穩定,轉用HomePod 會唔會好d?巴打有冇試過同樣問題?
無記錯嘅話,係因為iPad 會sleep.d 人話用Apple Tv or HomePod 就無問題
Homepod好似會出2?
我用 Apple TV 做 hub, 冇問題
巴打都係Philips + ikea?

唔使諗

出左亦都唔會用,呢啲咁重要嘅野靠homekit真係死得人多
EVE Door & Window Sensor + EVE Energy Smart Plug
買左hue個Motion sensor
set完之後識過左時間熄燈
唔識detect到郁動開返燈
搞左好耐都唔得唉屌
支米
黎緊諗住大執間屋,想整智能家居,做咗d research但有d野唔係好明想請教下大家

1) 我見ikea有窗簾,冷氣又可以用電插座控制開關
但有冇放法閂窗?無嘅話係屋企樓下開定冷氣咪無意思?

2) 冷氣除咗開關多,有冇放法控制埋溫度?(電視都係,有冇得口動轉台.

3) PS5/電腦個d,如果控制開關即係夾硬force shut down, 有冇方法可以控制佢熄機?

4) 如果我買Ikea,但想又用philips,係咪無可能一個apps控制晒所以device?

5) 我見有d公司有出拖版,係咪又要另外裝個app先用倒?

Thanks[sosad
想問門鐘+cam有無邊隻推介?arlo3係咪真係反應時間咁快?
睇你想用黎做乜
裝homebridge就好易
搵plugin要搵到啱需要d時間
裝完plugin config果一part睇好唔好彩

我裝homebridge用萬能搖控+自動吸塵機
萬能搖控攪咗成個星期先攪得掂
自動吸塵機個plugin要拎token 好彩手頭上有部Android拎到 如果唔係又攪唔掂
會唔會有兩個automation有conflict所以唔work ?
1. Ikea個smart plug應該唔可以用係冷氣到 一開應該會整燒個smart plug

2. 溫度可以買tado 買之前睇下張support list

3. 無

4. 可以用Home apps 或者 EVE apps. 比得起錢可以用Home+

5. 絕大部份嘅smart home product都要另外裝apps
係得少數比較高價嘅可以直接係home apps setup, e.g. EVE
門鐘+Cam要睇下你本身有無電線 無嘅話好難裝
如果無話一定要Homekit的話 Ring同Nest會好過Arlo
如果用Echo就唔洗諗一定揀ring
用google就唔洗諗一定揀Nest
我諗住做啲簡單大路野先 暫時只會控制Philips hue, ikea窗簾, dyson風扇

同埋我應該會裝home assistant
thanks!

同埋想問下係咪買個smartthings盒link晒所有野最好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞