[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
最近由啲傳統窗口冷氣換左個三星可以連佢自己個smartthings既冷氣。
都有幾多野玩,不過原來smartthings唔支援siri,我又淨係得ios,連最簡單既開熄都聲控唔到

雖然之後發現到google assistant可以聲控到smartthings,但都要開左個google assistant app先,都開得app我不如直接手動做翻算

依家係咪除左等siri支援到smartthings 之外無野做到
有無智能拖板介紹?

ifttt + siri shortcut 得唔得
真係唔敢用支那拖板冚家產
小米感覺算好啲 我都有小米吸塵機械人嗰啲 但拖板真係唔敢
唔該巴打

其實我都試過,不過佢用得係smartthings既指令好少

真係得開同熄機係用得着
三星用得自家個smartthings系統應該唔會比ios 用
買個nest mini 300蚊
直覺呢種感覺似得 一節手指尾嗰種燈掣先似唔夠力?
依個係咪等於唔經siri直接同依舊野講?
想買個智能插頭開風扇同冷氣 有冇推介
支那牌子就不了
Eve energy
唔記得講 用緊an 呢個好似得ios用得?
Ikea囉
其實窗口機冷氣用唔用得 smart plug 我見有啲 youtuber 話可以,但下面又有人留言話危險
如果你唔係兩匹我覺得可以
我見大陸啲空調伴侶都係13定15A
應該ok掛
Ikea 呢
睇你點睇
真係慘,應該冇咩得揀
home assistant做panel 將屋企所有stat放哂落去,floorplan可以touch control 開關燈/場景,控制homepod mini 播歌
最主要係唔洗用死邊隻牌子,大部份都可以接入

巴打你用咩hardware做 home assistant

今日我研究過吓,成功加到入我部冷氣入home assistant仲有得set好多野風速温度等等,不過唔知咩事加唔到homekit integration,唔知係咪我因為係用人地整既portable 版唔係official版引起既奇怪問題,google都揾唔到解決方法

我仲試過吓homebridge,不過經homebridge入homekit後部冷氣得翻開關有得set,不考慮了

巴打可唔可以確定吓經home assistant入homekit 後有無home assistant入面咁一樣咁多控制選項?
Raspberry pi4b裝hassio都ok啦,玩冷氣的話睇下smartIR 呢個plugin啦,我啲小米風扇同清新機入homekit都冇問題,最主要睇個plugin寫成點

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞