[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
Switchbot應該係日本呀,有時開case條cs都用日文答 (我用英文問....)
PayPal係畀呢間:
卧安科技(深圳)有限公司
ikea 2990W
2樣都可以轉色
hue 多啲色揀
siri 好似得基本顏色,
同埋有啲色用廣東話認唔到
但都係固定顏色
唔會有變色

之前我果句係
終於搵到可以用shortcut 開 sence
成間屋用聲控開唔同氣氛既燈真係好正

我表達得差
唔好意思
homebridge 要幾多時間學係咪要多部廢機長着
其實有咩情況用得着黃燈白燈以外既色
因為我係outdoor 燈帶掛係屋入面
有fd 上屋企果陣就
「喂!siri !俾啲氣氛」(「俾啲氣氛」係shortcut名
「邊一個?」
「xxxx」(sence 啲名)
「邊一個?」
「開始」

跟住成班
但ikea 個隻無得set 時間開閂? 無app 連接?
要用埋 Tradfri Gateway
想set全屋廣東話控制冷氣 燈 電視
apple home mini好唔好用?

廁所想set有人用果陣自動著燈,無人果陣熄燈
唔set timer可以再咩方法?
多謝提醒,呢一兩日搞搞佢

不過點解indoor要買outdoor 款,有防水應該貴啲?

Hue Lightstrip Outdoor是一條戶外專用的2米燈帶。比起室內用的Hue LightStrip Plus的0.5cm厚度,Hue Lightstrip Outdoor的厚度有2cm,為了保護燈帶在戶外變幻的天氣下長久使用,並且符合IP67防塵防水規格。雖然這條戶外燈帶比較厚實,仍保持靈活性,可以隨意彎曲配合不同的邊角弧度。
我有個tradfri gateway 同IKEA remote 買左冇用
因為忍痛將個燈膽入左支那mihome
巴打有興趣可以tg

買隻pi仔玩玩lo, 幾舊水
唔難玩呀,依家既ui靚過易用過以前好多。

https://github.com/homebridge/homebridge-raspbian-image/wiki/Getting-Started
outdoor 係一條燈帶
indoor 係一個個led 燈

如果直射出黎視覺感觀好似差好遠
Hue indoor light strip 係 for 暗裝用,如果你明裝梗係 outdoor 版好啲
HomeKit 配合 motion sensor 可以 set 到有動作就開燈,靜止就熄燈,或開燈至幾多分鐘
依家有 config ui x 可以好簡單
係,所以買outdoor 版
想問下點解我想係"捷鍵按鈕"pair 開閂制同無線插座,但次次set 完,都係自動變左"照明"個邊?

正常,非音響類 product 包括開關掣係一概 group 去照明

Shortcut button 係另一樣野,香港未賣
竟然咁on9...
新手想問一問
我用緊Tradfri 燈膽 已經駁埋去homekit 但做唔到喺街遙距開關
係咪一定要用埋apple TV/Homepod先可以遙距?定有咩方法?thanks
係,要有home hub, 可以用Apple TV / homepod/ iPad,不過唔建議。
買homepod mini lo, 平平地
點解唔建議?

另外我想問tradfri既插座係咪可以連homekit 用?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞