[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
佢好其怪,會用用下有一日全部homekit 裝置冇哂連線
我開住 Client Steering 嗰時, 有啲 HomeKit device 喺 Home app 裡面有時要等好耐先 update 到個 status, 有時仲要重開個 Home app 先正常返, 同埋部 iPhone 有時唔識得連去最好既節點

熄左佢就好好多
同埋如果你個 mesh 係 daisy-chain 連接或者係行 wired backhaul, Node Steering 都可以熄埋佢
咁樣佢仲會唔會冇左mesh 功能?
唔會
出面有無20A嘅HOMEKIT開關賣?
用返同一個ssid ,一陣就全部冇哂回應,係咪linksys 問題
試埋 2.4g bandwidth set 20MHz only,減低 WiFi 同 Bluetooth / Zigbee 之間嘅干擾
未換mesh 都冇試過咁,一用mesh 就係咁
gps定位判斷離開公司 > 偵測屋企邊個廳/房有人 > 通過homepod廣播我正回家等屋企人煮飯 > 藍牙detect我返到屋企門口 > homepod 廣播+幫我打開房燈

透過電力loading 向homepod廣播洗完衫叫屋企人晾衫

Gps定位向homepod廣播屋企成員返到屋企範圍/返到學校/公司

門窗感應改雨滴感應,窗外感應到雨滴 透過homepod 廣播 叫屋企人收衫

光度計+床壓力感應器 判斷有人訓緊覺時或深夜暫停所有homepod 廣播
每日鬧鐘自動開燈開窗簾+即時json提取香港天文台的天氣情況+重點新聞+股票資訊,透過homepod tts廣播
想知床壓力感應器係邊一隻
我都有兩個 device 駁 mesh Wifi 喺 Homebridge 𥚃面經常有問題,我要專登開返非 mesh Wifi 俾呢兩件野用

你 HomeKit 裡面既 device 係所有定係某幾件冇回應 ?
DIY

勁 !

成張床係咪唔止用一個 sensor ?
床腳放一個就detect到
差唔多全部行wifi 都係咁,行lan 個d 就冇野
你試晒呢啲 settings:

Disable Client steering
Disable Airtime fairness
2.4g Wifi set channel 1/6/11, 20MHz bandwidth

Restart 成套 Velop system

再唔係既話就試吓分開 2.4/5G SSID,HomePod 做 Home hub 既話就喺 Home app 裡面將佢 connect 返去 5G SSID
依家就係試下分開佢ssid 睇下點
搬左新屋想玩下smart home既野, 有少少野想問下
homepod mini係咪一定要works with homekits既device先可以係ios既home kit度control到?
如果有部三叔電視, 要買多件apple tv先可以用home kit apps開機?
冷氣機呢d用紅外線既機, 係咪都要有hubs可以一次過control晒?而home pod係做唔到呢個function?
可能問到1999....
google左都唔係太明
窗簾用邊隻
請問有冇人知道,Apple Home app自動化「有人離開」點樣先用到?
Aqara
係咪熄左icloud find my phone ?
見你連最底sensor都冇
Iphone home開location
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞