[AN/iOS]Smart home Device 智能家居討論區 (3)

1001 回覆
1 Like 1 Dislike
有無巴打用緊Ikea Trådfri搭HomeKit ?
上網睇話加埋home hub會經常斷線
堅唔堅?

想問埋Trådfri可唔可以同時加入HomeKit同Google Home ?

Thanks
隻tado到咗,一pair就用到,
主要set咗schedule, 已經work
而家開心使用中
好少斷,幾個月會有機斷一次
抆插個hub嘅usb畀電就正常返
唔會係咁熄係咁開咩
無事喎,同埋setting係有得自己開閂個恆溫
同埋有testflight玩beta功能
咁ok 就得啦 我而加係搞唔掂個電視姐
有無巴打用緊Ikea Trådfri搭HomeKit ?
上網睇話加埋home hub會經常斷線
堅唔堅? <-間唔中斷,不過近排好似少左,唔知係IKEA問題定HomeKit既問題,但之前HomeKit斷既時候睇過google home果邊係冇問題

想問埋Trådfri可唔可以同時加入HomeKit同Google Home ? <-可以

Thanks
Thanks巴打
Thanks 巴打
Ikea 隻智能窗簾可唔可以直入HomeKit 定係要另外買佢垃圾hub
一定要hub 啦
隻係又要多舊野
智能家居係咁 一係你買switchbot 咁咪唔洗
無,而加用啲全部都係用個可直入HomeKit 既relay 來做。唔洗另外買舊垃圾
ikea係有homekit架應該
switchbot要remote都係要hub

https://www.switch-bot.com/hub-mini
switchbot 係咪可以一次過搞掂所有用搖控 控制嘅電器 變哂做siri 搞掂
switchbot本身有出啲得意野for傳統電器變smart home
而switchbot個hub都係用紅外線IR理論
同logitech harmony嗰啲差唔多
應該有remote嘅冷氣都得 不過未試過唔知🤭
啱啱換冷氣 想買個可以homekit
Siri shortcut 都好

但搵緊有冇舊嘢可以控制埋sony tv

Homebridge 又懶得學加搞
而家啲新電視好似直接support homekit
舊款tv
應該都要靠學紅外線
我買番黎又冇咁既問題,一路都係依個介面平時又唔會自動開開關關咁
我啲燈成日斷,發起火黎換晒做hue,用左半年未斷過
對上一個msg好似話計劃6月中後出貨
想問Ikea tradfri 無線智能插座,可唔可以直入HomeKit?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞