【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
TOKYO +238
天氣似乎冇乜關係,世界上好多好熱既地方都爆到七彩,日本而家夏天一樣爆得勁過兩個月前
咁趁而家全世界中咗佢好啲喎,有抗體捱過秋冬
記得唔好返落嚟就得㗎喇
香港很危險,回歸祖國母親的懷抱吧
藍屍唔好返疫情失控嘅香港
香港有29個危殆14個嚴重,東京確診數多香港咁多都只係得十零個重症
7月22日:
香港今日新增113宗確診個案
破單日紀錄
累計2132宗
105宗本地個案
63宗源頭未明
8宗輸入個案

香港
累計確診個案: 2,132 (+113)
累計死亡人數: 14 (+0)
累計康復人數: 1343 (+20)
危殆人數: 29
#595 #1338 #1346 #1401 #1424 #1428 #1470 #1483 #1485 #1491 #1497 #1498 #1573 #1630 #1640 #1644 #1679 #1680 #1710 #1718 #1730 #1779 #1795 #1806 #1835 #1940 #1944 #1955 #1956
嚴重人數: 14 (稍後更新)
#1306 #1439 #1449 #1456 #1468 #1557 #1558 #1767 #1798 #1843 #1934

未有患者/個案詳細資料

最後更新:2020/07/22 17:13

7月22日:
香港今日新增113宗確診個案
破單日紀錄
累計2132宗
105宗本地個案
63宗源頭未明
8宗輸入個案
初步確診70至80宗

香港
累計確診個案: 2,132 (+113)
累計死亡人數: 14 (+0)
累計康復人數: 1343 (+20)
危殆人數: 29
#595 #1338 #1346 #1401 #1424 #1428 #1470 #1483 #1485 #1491 #1497 #1498 #1573 #1630 #1640 #1644 #1679 #1680 #1710 #1718 #1730 #1779 #1795 #1806 #1835 #1940 #1944 #1955 #1956
嚴重人數: 14 (稍後更新)
#1306 #1439 #1449 #1456 #1468 #1557 #1558 #1767 #1798 #1843 #1934

未有患者/個案詳細資料

最後更新:2020/07/22 17:40

https://www.facebook.com/111047465652036/posts/3144442768979142/?d=n

日本雖然破咗單日新高,但好似唔當係一回事,反而繼續放寬
塵笑恥:
日本同新加坡經驗值得香港學習
都係1.x%,澳洲呢排爆返上嚟
覺唔覺人喺60歲左右就要死
https://lih.kg/2015783
我係船員代理,有嘢想講
https://lihkg.com/thread/2118934/page/17

死亡數: 1,愛知縣80多歲男性

一日差唔多800人,大幅超越舊紀錄,真係爆到周圍都係。不過岩手縣竟然仲係清白之身,真係唔知點做到
東京一日多咗4個重症,比例上增加咗好多
睇過晒西歐國家既疫情,近期英德意法等主要國家確診數同死亡率都差唔多,西班牙荷蘭比利時就突然大升,西班牙同荷蘭都有大量水貂感染既新聞,唔知確診上升關唔關啲水貂事。不過奇怪確診數上升既呢三個國家既死亡人數反而比英意法等疫情穩定既國家仲要低得多
一直想問
香港記者會每日講個源頭未明數字,係每日新增定累積
因為睇落愈嚟愈多,我完全分唔到
如果係前者都幾大獲
每日嘅數字之中嘅搵唔到源頭cases
所以的而且確係好撚大鑊
United States of America (USA)
+684 Cases, +35 Deaths, +34 Recovered
Confirmed Cases: 4,100,875
Deaths: 146,183
Recovered: 1,942,637
Japan
+1 Death
Confirmed Cases: 27,270
Deaths: 990
Recovered: 20,651
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞