我係船員代理,有嘢想講

543 回覆
1869 Like 9 Dislike
呢D 冷門黑/閪工真係唔講唔知
咁係唔係會有人check
發夢見到前日灣仔一間酒店有船員確診,而個船員唔係住係隔離樓層,仲要政府個表無相關酒店資料,點解呢?
請教下咩叫船仔佬?
揸駁艇嘅師父
最少都要等結果出左先放人落船啦
[代朋友post]

1. 香港船東會,曾經有同運房局開會,要求俾船員喺香港做替換,最後成功爭取。香港船東會係打破缺口嘅罪魁禍首。當然仲有運房局同埋衛生署。

2. 而家衛生署嘅豁免,係適用於所有船員,包括貨船同埋客船,客船就有300個quota,但貨船就無。喺上環嘅移民局海港管制組,每日都勁多agent幫船員sign-off。

3. 如果船係黎香港貨運,可以留多幾日,住喺酒店等上機。如果入黎只係補給,加下油咁,就要24小時內走。

老移話因為(1)衛生署要佢地sign-off後隨即去機場。(2)機場有禁制令,要有24小時之內有效嘅機票先入得機場喎。

4. 船員換多過一半,又要等老移去查船,又要交呢樣果樣,煩到嘔。

5. 船員如果入香港上船,起碼而家都要有得做下樣,有檢測。但如果本身喺船,要喺香港落船sign-off,就真係無限中出10000連發,做完簿,拍拍屎忽就走人。

總之繼續唔封關,放題咁放啲毒入黎
運房局 海事處 衛生署 移民局 全部都係罪魁禍首

利申:Agent ,主要負責crew
老移唔查船啦而家,換成船人都唔駛
但仲係要入晒紙申請, 搞場大龍鳳先話唔上去查喇
然後大爆發先叫你唔好做呢樣 唔好出街 唔好做嗰樣

當香港人白癡
香港居民咪要等囉
非香港居民只要你係船員、機組人員就只係自我醫學監察,冇法例規定要隔離,亦唔使等結果

如果要等結果嘅話,嗰六個經機場入境嘅船員就唔會上到船,搞到嗰六艘貨船要喺南丫島被隔離

你可以睇下最近啲確診豁免檢疫人士係咪由富豪酒店或亞博館送院,定係分散入住港、九、新界各區

仲有而家只係驗一半船員咋,飛抵香港上船船員要留樣本,但泊喺香港四周海域錨區船隻上嘅落船船員冇皇管,就咁由接駁艇接載船員到公眾碼頭上岸

12宗機組人員確診個案:
1325、1326 & 1362 - 7月8日從到哈薩克抵港,住銅鑼灣皇冠假日酒店
1333 - 52歲男,貨櫃飛機機師,7月8日從到哈薩克抵港,住東涌藍天海岸影岸.紅A座
1373 - 63歲男,飛機師,7月8日從哈薩克來港
1413 - 55歲男,在航機上工作,7月9日從阿塞拜疆抵港
1419 - 52歲男,FEDEX的機師,7月10日從美國抵港,住尖沙嘴喜來登酒店。留下深喉唾液樣本後,曾於鼎泰豐午餐
1530 - 35歲男,來自英國的機組人員,7月13日抵港,住灣仔香港萬麗海景酒店
1576 - 40歲男,印度空中服務員,7月13日從莫斯科抵港,住香港天際萬豪酒店
1725 - 40歲男,機師,7月17日從哈薩克抵港,住銅鑼灣皇冠假日酒店
1811 - 48歲男,在機上工作,從美國抵港,住尖沙咀喜來登酒店
2059 - 51歲男,飛機工作人員,從哈薩克返港

29宗飛抵香港海員確診個案:
1299 - 56歲男,7月5日從菲律賓抵港,住荃灣帝盛酒店
1300 - 49歲男,7月5日從菲律賓抵港,住荃灣帝盛酒店
1309 - 48歲男,7月6日從菲律賓抵港,住荃灣帝盛酒店
1399 - 41歲男,7月6日從菲律賓抵港,與同為海員的第1309號個案有流行病學關連
1320 - 43歲男,7月7日從菲律賓抵港,住悅來酒店
1369 - 42歲男,7月8日從吉隆玻轉機來港
1370 - 32歲男,7月8日從吉隆玻轉機來港
1392 - 31歲男,7月8日從菲律賓抵港,住悅來酒店
1411 - 29歲男,7月9日從德國抵港
1412 - 26歲男,7月9日從土耳其抵港
1441 - 49歲男,7月10日從菲律賓抵港
1476 - 40歲男,7月11日從菲律賓抵港
1495 - 25歲男,7月11日從印度抵港,住悅來酒店
1499 - 29歲男,7月11日從印度抵港,住悅來酒店
1500 - 19歲男,7月12日從芬蘭抵港
1524 - 52歲男,7月12日從菲律賓抵港
1574 - 38歲男,7月13日從菲律賓抵港,住荃灣帝盛酒店
1575 - 35歲男,7月13日從菲律賓抵港,住尖沙嘴君怡酒店
1600 - 27歲男 7月15日從印度抵港,住荃灣帝盛酒店
1670 - 31歲男,7月16日從埃塞俄比亞
1753 - 21歲男,來自印度,7月16日經南韓抵港
1829 - 35歲男,從菲律賓抵港
1885 - 34歲男,從菲律賓抵港,與同為海員的第1309、1399號個案有流行病學關連
1886 - 34歲男,從菲律賓抵港,與同為海員的第1399號個案有流行病學關連
1913 - 27歲男,從菲律賓抵港
1915 - 32歲男,經南韓轉機抵港
1938 - 31歲男,從卡塔爾抵港
1961 - 22歲男,從菲律賓抵港
2097 - 57歲男,從菲律賓抵港
食衞局副局長徐德義指,不少本港糧食、物品、防疫物資都是經海路來港,政府檢視需要為個別人士作出豁免;7月初已要求經飛機來港上船換班的船員,須先有病毒檢測陰性證明,才獲准上機來港,抵埗後亦需再檢測,政府會繼續密切留意有關情況。

其實根本就無關係, 就算唔換船員, 啲貨一樣係咁運架啦, 個邏緝係邊度?
雖然唔明但推一推
機場落機果D都係,一落機就有人直接接去酒店
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞