【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
驚閪咩.
反正依家都一國一制. 學大陸咁. 封木板唔比D人出街隔離1個月好過
長痛不如短痛
其實就算香港再次歸零,但世界各地仍然充滿患者,只要再有輸入個案又再爆過,沒完沒了
yes.
無可能一世封關 只可以當係風土病同人類共存
工聯會 九成市民支持特區政府尋求中央政府協助
當無睇過
呈報個案120個
今輪大爆發 源頭一係家居隔離嘅同住屋企人 一係豁免檢疫嗰班

照咁睇香港今年會出現三個結局
1. 大爆發跟住病死
2. 餓死
3. 直接送中

首先講豁免檢疫點解可能出事 因為香港經濟太依賴外國同鄰國 一玩無差別隔離14日 係控制到疫情 但經濟玩完 香港就會行2

跟住講家居隔離點解又可能出事 因為日日幾千人要返香港 基本法下冇得唔俾佢哋返 所以冇咁多位可以強制隔離 但香港乜都貴又手停口停 隔離埋同住屋企人即係又會行返2 咪唯有玩家居隔離但屋企人可以照常返工呢個on9措施

鄰國啲預防措施可以絕到你唔信 自己人返都唔俾 勁cut外地航班cut到一個星期先俾最多一班過嚟 一多幾個人中間航空公司就會被罰停賽一個月 一有社區爆發每5日只能夠派一個人出門口買一粒鐘餸

其實可以玩多次國安法 將鄰國咁絕嘅防疫措施納入基本法附件三 咁玩9月立法會選舉前就可以日日零確診 即係香港會行3呢步 但過程好痛苦
我4月份懷疑病徵:
個心口有野拿住同右邊胸口變暖爐,個人冇黎精神,冇燒,但兩日後神奇地消失同好番晒

4月份都覺得自己中左但輕微但又自我好番晒(身邊既人又「神奇地」好番晒)
香港係美國同歐盟清死貨場
我3月尾係突然之間有一日好頭痛
之後我頭痛第四日 我阿媽都頭痛
到8-9日後就無事
Coronavirus Cases: 14,004,192
Deaths: 593,899

Over 14M cases!

死亡數: 0

東京醫療系統現況:
入院患者數: 836
重症患者數: 10
香港都唔係日日死啦,一樣有好多日零死亡。
不過日本死亡數呢幾日極低,最近9日加埋先3個死亡
7月9日: 0
7月10日: 0
7月11日: 1
7月12日: 0
7月13日: 1
7月14日: 0
7月15日: 1
7月16日: 0
7月17日: 0
其實都係睇吓有幾多老人家中,其實兩地基本上都係老人家死,日本呢一波感染者中,二、三十歲既人佔絕大多數,死亡率低好正常
只信台灣條數(利申非親台)、新加坡條數(雖然唔鍾意二世祖)同真澳門巴絲講既澳門疫情

澳門今起大陸人入澳免14天隔離
https://amp.lihkg.com/thread/2107488/page/1
34,820 new cases (new daily record)) and 676 new deaths in India
74,987 new cases (new daily record) and 946 new deaths in the United States
流感死既廢老仲多
文盲

人地唔係講緊每10萬名感染既有100個死
而係每10萬個老人家有100個因流感而死

正如每1000個學生有1個因焦慮而自殺 唔代表果1000個都有焦慮

屌讀下書先啦 唔想話你但睇到好尷尬
如果按你咁計 香港總老人家數目好似係2百幾萬(當住係先)Total死左大約10個老人家 即係每20幾萬名老人家就有1個死喺武肺

明未啊
後生仔正正常常健康既基本上冇機會死 死既99%都係廢老 本身再加三高肥胖果啲
睇返最近幾日,西班牙、法國、德國等地病例都有返上升趨勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞