【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
但沖繩最熱,人口又唔密集,但以人口比例計係最嚴重,係嚴重過東京好多,感染比例係東京既三倍
沖縄嘅那覇係普通城市嘅density嚟
但比起東京大阪始終密度有一段距離
唯一係交通工具上有分別
但係住嘅環境其實差唔多

沖縄有報紙整咗個flowchart 講chinese virus點爆

高危班人去wet
潛伏期+醫療責任嘅問題
病人數目唔balance嗰陣要點處理?
攪得唔好就變外交問題
但係真係唔會開到口講到明please come here嗰種囉
倫理上嘅問題,資源上嘅問題,每個國家嘅民意etc
好多個factor要考慮
真係最多只係好似英國咁
嗱,border我開咗㗎喇呢種level
同意。日日屈係屋企,同香港。

好多人已谷爆!
2142萬人中招

76.4萬人死亡

死亡人數向100萬進發
只要唔使隔離可以去日本我即刻去,去邊度都會戴口罩,其實喺日本同香港都冇乜分別,我一樣唔會同其他人有接觸,風險其實一樣,喺香港又基本上自閉咁又唔擔心會傳俾人
基本上而家返工都係自閉,食飯都係一個人
同意。。。來回都要隔離14日,共28日,好多國家仲要去酒店隔離。

真係好唔掂
呢個一定嘅
但係疫情太浮動
可能真係好短時間之內由唔駛14日變要14日嗰陣就大鑊

所以係呢段仲未有疫苗嘅time period真係好難promise到返嚟之後唔駛14日
就算疫苗攪得掂可能都要交test report+買好旅行保險先會放人入去

死亡數: 7
重症數: 229
而家病毒已經變晒風土病,病人基數太多。
疫苗出現只會加快病毒進化步伐。
情況好似甲由老鼠已唔怕毒藥一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞