【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
New Zealand
+5 Recovered
Confirmed Cases: 1,555
Deaths: 22
Recovered: 1,511
Sri Lanka
+7 Cases
Confirmed Cases: 2,752
Deaths: 11
Recovered: 2,064
前者啦當然 越多個案 就好難再追溯源頭 追到都好易錯
Jamaica
+6 Cases, +1 Recovered
Confirmed Cases: 816
Deaths: 10
Recovered: 710
死都係死啲廢老啫 而且根本控制唔到 徒勞又害經濟社會
Mexico
+6,019 Cases, +790 Deaths, +4,238 Recovered
Confirmed Cases: 362,274
Deaths: 41,190
Recovered: 231,403
South Korea
+59 Cases, +60 Recovered
Confirmed Cases: 13,938
Deaths: 297
Recovered: 12,758
Agree 太多80幾90幾歲既死唔去日日吊住條命無所事事

But香港人口老化仲嚴重
Venezuela
+390 Cases, +4 Deaths, +488 Recovered
Confirmed Cases: 13,164
Deaths: 124
Recovered: 7,471
Australia
+408 Cases, +5 Deaths, +109 Recovered
Confirmed Cases: 13,302
Deaths: 133
Recovered: 8,654
Bolivia
+1,778 Cases, +55 Deaths, +431 Recovered
Confirmed Cases: 64,135
Deaths: 2,328
Recovered: 19,721
不過而家日本隻武肺弱到連老人家中咗都好大機會唔會死
因為武肺根本就係廢老先要驚既病毒
你睇果陣鑽石公主號都知啦 大部分人都無病徵 住院瞓一陣就出院 香港啲英國留學生 未有病徵就好返
要老+長期病患先易死
心血管疾病、糖尿最易死
當流感
一陣比連燈仔屌7你唔驚唔恐慌啊小心
係室內/公共地方帶口罩已經好足夠
都唔知咁驚做乜?
真係唔好彩中招咪去醫院醫囉. 唔係可以點?
P.S. 我D 同事又係恐懼撚. 連開/關門制 都唔禁
有冇人研究新加坡隻武肺究竟係乜嘢品種?44795人康復但只得27人死,死亡率低到好誇張,好似同世界其他地方既武肺完全唔同種咁
戴口罩+勤洗手

做左都中既都冇辦法啦 真係有個超級傳播者喺附近既你點樣都會中 正如出街都有機會比車撞死啦
因為大部分係外勞 都唔會太老
呢隻病根本得廢老先驚 39歲以下、冇長期病患死亡率都唔知有冇0.01%
咪係.
驚到好似世紀絕症咁真係好CLS
你話沙士就話啫 急性發病,個個都要入icu ,後生既、啲醫生都易死(香港死亡率17%)。
同武肺根本冇得比,得廢老死既疾病黎,流感上年都殺左300個廢老啦喺香港。

一講死亡率啲恐懼撚就話傳播力勁吖嘛 仲恐怖
仲話個病勁唔勁係睇傳染力 唔係死亡率
我都係會做足戴口罩同勤洗手,但又唔會特別恐懼,唔好話武肺,重感冒我都唔想中,因為真係會好辛苦。但唔小心中咗都冇計,又唔需要驚到好似伊波拉病毒咁既
武肺大把人其實醫都唔洗醫都可以好返
(輕症到而家都係冇藥醫的,重症就用雞尾酒療法/瑞德西偉
你咁講都啱既 好過啲恐懼撚話咩中左就行路都踹氣、跳得1cm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞