【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
咁呢啲控制到咪控制控制唔到都冇辦法,明白係要維持到經濟同抗疫要平衡。而家啲西方國家封關嘅目的係盡量控制,同埋冇一個國家會夠膽博頂多係維持到國內嘅正常生活就夠,再者你肯定所有國家嘅政府乜嘢措施都唔做,嗰死亡人數仲會係而家咁?
tokyo +220
South Korea 🇰🇷
+126 Cases,+5 Deaths,+228 Recovered
Confirmed Cases: 22,783
Deaths: 377
Recovered: 19,771

Local:
首爾+46
京畿道+32
全羅北道+7
慶尚北道+5
仁川+4
忠清北道+3
忠清南道+3
慶尚南道+3
大邱+2
大田+2
釜山+1
濟州+1
完全冇防個疫+大開中門俾俄羅斯人自出出入白俄嘅白俄羅斯件盧卡申科(俄佬門口狗盧卡申科)咪係例子
但係某程度上係提早左佢哋離開,用呢種手段係可以減輕到在世人嘅負擔,但只係經濟上嘅負擔減輕同埋唔多人道
空氣污染每年都令幾百萬人早死啦 又唔見有人講?
知唔知水污染同空氣污染幾嚴重 香港有正常水源算好彩(但支那東江水
咁呢啲控制到咪控制控制唔到都冇辦法,明白係要維持到經濟同抗疫要平衡。而家啲西方國家封關嘅目的係盡量控制,同埋冇一個國家會夠膽博頂多係維持到國內嘅正常生活就夠,再者你肯定所有國家嘅政府乜嘢措施都唔做,嗰死亡人數仲會係而家咁?

完全冇防過疫+大開中門俾俄羅斯人自出出入白俄嘅白俄羅斯傀儡總統盧卡申科(Putin+俄佬門口狗盧卡申科)咪係例「我子盧卡申科條濕鳩友呃烏克蘭就叻(麻醉烏克..蘭以為盧卡申科係抗俄派)
日韓好穩定
Yesterday Top 3 Countries
1. India
Cases: 5,212,686 (+96,793)
Deaths: 84,404 (+1,174)
2. USA
Cases: 6,874,596 (+46,295)
Deaths 202,213 (+879)
3. Brazil
Cases: 4,457,443 (5,757)
Deaths: 135,031 (+857)
巴西咁撚少? 美國又彈返上黎
根本冇停過 日日死緊過千
你地估幾時可以回復正常(疫情方面),EG.正常返工返學/邊度都入得個種
2-3月O唔OK
+35757
2025年
利申9up
以為5757
最最最起碼多半年
中位數估計 一年至年半
如果咁都搞唔掂 即係一世都係咁 當流感處理
要控制實控制到 只不過經濟發展利益當前啫 同埋唔明顯唔直接大家當睇唔到

講真 呢個肺炎都控制唔到啦一樣係代價沉重
縮骨男唔響應 發起人孤獨行動
快閃反港女失敗
https://hk.appledaily.com/local/20061021/LVO5XITIDLECKTK5DWCDBBAZXU/

FW
可能係間諜嚟,
唱鳩港女, 啲人當年因為咁係咁娶大陸閪,
殖民手段, 係咁生返三五七個,
簡直係啓晴邨水泉澳邨之父

不教度陰山 仲有冇人記得佢?
https://lihkg.com/thread/2116368/page/1
主要係因為世界各地仲有好多CASE同埋香港人去旅行又唔封關?
不過我諗個傻9政府見本地hold到就會半年內復課個d,除非又爆
3048萬人中招

95.2萬人死亡
(100萬倒數中)

香港緊係有「疫苗」...chi na蟈家疫苗
西班牙流感,是於1918年1月至1920年12月間爆發的不尋常致命的流感大流行,造成當時世界人口約四分之一的5億人感染,1700萬至5000萬人死亡

武漢肺炎非常大機會超過西班牙流感的感染人數
但如冇變種,增加死亡率的話,死亡人口3年內應該只有800-1000萬人左右

死亡數: 10
重症數: 270
起碼一年後, 今次極大機會長過西班牙流感
2年後 2022年9月
23號有D班面授啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞