【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
1000萬人死(任何年齡,唔止係老人家)已經極多,不過都冇計
武肺真實死亡率得1%或以下 難搞 好難停
全球近80億人...
每年出生過億人 死5-6千萬人

其實現今1000萬人都係冇大影響 甚至係紓緩人口老化既妙計
但當年人口得20億 死幾千萬就唔同講法
西班牙流感仲要殺壯年-中年既居多
唔似武肺 真正既流感 專殺本身免疫力已經接近0既老人家+長期病患者
Agree 除非疫苗好有效 否則根本停唔到
死亡率低過西班牙流感咁多 有排搞
武漢肺炎的真實死亡率應該係5%以上

大把人完全冇機會去醫院已經病死左 —-唔計
大把人去到醫院但冇機會檢查係咪中左武肺就死左—-又唔計
大把人去到醫院確診武肺,但死於其他並發症 —-又唔計
更多人明明係中左武肺,但果d測試劑准確度太低,驗唔出,病人之後死左 ——又唔計

大陸同大堆窮國都係噤。
咪玩啦 更加之大把人中左都冇驗啦 睇下美國、印度啲抗體測試 估計實際感染係10倍以上
死既冇人發現定中招冇人發現既多? 咁多人冇病徵 一陣就好返

仲有 1%或以下呢個數字係國際專家評估後得出 唔係我9up

仲有 假陰性夠有假陽性啦

Even香港 死亡率都得2% 仲要香港人口最球最老 勁多75-90歲廢老死 又爆發康老院群組 先2%

睇下新加坡 幾萬人中招死得27個 點解? 因為中招既大部分都係年輕力壯既外勞
1)香港的醫療技術及資源係世界前列,都2%死亡率(大陸同新加坡的數字真確性可以不理, 反正只係睇當權者想報幾多出嚟)
而窮國的死亡率高好多,有d去到10%

2)你說真實死亡率係1%以下,大批人中左都冇驗。我說大批人死左都唔計。

事實係真實感染人數同真實死亡人數都遠遠被低估,互相抵消。

噤睇番而家的死亡率數字比較公平,係4-5%
技術前列又點
有段時間床位都唔夠 要啲病人等
藥又係 有啲藥香港都攞唔到

仲話窮國死亡率高 人地平均年齡19歲啊非洲 醫療差又點老人家既死亡率先會提升 後生都唔係靠醫療好返 香港呢?我諗50歲都黎

仲有 互相抵消? 你要計返比例架大佬
除非死既冇人知同中左招冇人知既比例一樣 例如都係2倍 否則咪唔同囉

好似美國咁 估計實際感染人數最少係10倍以上 死亡人數係咪低估左十倍先?
仲要明明而家死亡率係3.18% 你地真係 死都要散播不必要既恐懼先安心 仲要成日9吹水
仲有你咁計 唔好計埋好多人本身都有好多疾病 eg心臟病糖尿病 其實唔係死於武肺?

淨係睇一面唔睇另一面 我就係平衡晒2面 同埋根據國際專家估計

好簡單 睇下美國紐約州 同埋印度貧民窟既數據就知
低估咗既感染人數必然遠遠超越死左既人
https://www.worldometers.info/coronavirus/

現在死亡率係4%,早幾日仲係5%

首先,我們并沒有散佈恐慌。

正正相反係因為大陸及WHO, 不停隱瞞疫情以及散播不實消息 - 不會人傳人,不應戴口罩,不應禁止爆發疫情國家的旅行,食中藥甚至唔食藥都會好番,死亡率極低。。。
先至導致病毒散播全球

同時,由於各國領袖及政客完全忽視疫情及抗疫
導致疫情係全球大爆發
補充:單係戴口罩呢點,trump同大批人(白人,黑人,南亞人,印度人,非洲,中東)到而家都唔buy

而WHO 近期先改口話戴口罩可能有防止病毒散播的作用

噤又點停到個疫情。。。。
South Korea 🇰🇷
+110 Cases,+1 Death,+199 Recovered
Confirmed Cases: 22,893
Deaths: 378
Recovered: 19,970

Local:
京畿道+41
首爾+38
仁川+11
忠清南道+4
慶尚北道+4
大邱+2
大田+2
釜山+2
全羅北道+1
忠清北道+1
tokyo +218
下個禮拜尾有可能大爆
答左最尾先啦

其實一句講晒 事到如今已經冇得揀 已經阻止唔到
新加坡算
雖然新加坡政府(二世祖會反醒)後期防疫做得好過晒港共
[立陶宛同波蘭支援白俄人民示威,俄羅斯同「白俄羅斯傀儡總統」盧卡申科將中蟈病毒送俾立陶宛同波蘭]

立陶宛的武漢肺炎病例急增

COVID-19 data on Baltics mark 61 new cases in Lithuania
https://bnn-news.com/covid-19-data-on-baltics-mark-61-new-cases-in-lithuania-217124
現在死亡率係4%,早幾日仲係5%

你睇嘅係closed case?
我都係一直睇開worldometer數據,無論你睇邊種死亡率,都係一直跌
年頭closed case有10幾%添
立陶宛/波蘭同白俄邊境仲係open
我們并沒有散佈恐慌。

支那仔 配合政權散播恐懼
你有冇腦... 人地個意思係話每10萬人有幾陰人因心臟病而死 而唔係患心臟病既死亡率.........

例如假設香港而家100人死於武肺 當700萬人口
即係每100萬人有14個死於武肺

Yesterday Top 3 Countries
1. India
Cases: 5,305,475 (+92,789)
Deaths: 85,625 (+1,221)
2. USA
Cases: 6,925,941 (+51,345)
Deaths 203,171 (+958)
3. Brazil
Cases: 4,497,434 (+39,991)
Deaths: 135,857 (+826)
等多啲國家疫情超越美國 對trump選情應該會好啲...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞