【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
對的師兄
都已經11 個月。 仲有乜好驚
人類要學識同病毒共存
香港人怕死
第三波擴大中? 北海道破百 全日本單日破千確診

新型冠狀病毒的單日確診人數,在8月以來首度單日超過1000人。在真正的寒冬來臨之前,官方持續呼籲新型冠狀病毒的感染擴大警戒。

在11月6日日本全國確認的新型冠狀病毒感染者總共有1048人,這是8月21日以來,相隔76天再度出現單日確診人數超過千人。

其中,大阪府有125人、神奈川縣有109人等,日本各縣市持續出現越來越多確診者警戒持續上升。東京都則是269人,相隔21日再度出現單日確診超過250人。重症病患則是增加3人,來到38人。

國立國際醫療研究中心主任,大曲貴夫表示:「新的陽性確診者增加比例超過100%,那就代表目前正在增加中。之前數字是91.7%,但現在已經上升到106.2%,如果再這樣持續下去的話,今後確診者急速增加的可能性相當大」。

確診途徑中,在家中感染的比例,從上一週的36%,上升到41.5%,這也是增加比例最大的部分,接下來是職場感染、則為16.6%。

在這當中,11月5日時,日本醫師會感到最有強烈危機的則是...。

日本醫師會・中川會長「北海道的確診者跟東京人口相比,有著急速增加的趨勢,這個是我們相當憂慮的地方」。

第三波的最危機區域的就是北海道!夜生活街的感染也在持續擴大中。

北海道・札幌市博野的飲食店、目前有全國各地的觀光客前來,在11月5日當天也是人聲鼎沸。

觀光客表示:「有點覺得到底來,還是不來比較好?在我來之前的時候,確診人數又增加,但是因為取消的話又要付取消費用,到最後還是決定來了」。

11月5日北海道的新確診者來到119人,也是第一次超過100人。在這當中,札幌市內的確診者有93人,其中68人是感染途徑未能確定。

此外將近八成確診是在博野地區附近,北海道跟札幌市已經表示,希望從6日開始,要求博野地區提供酒精的飲食店,能夠盡早在晚上10點之前結束營業。

鮭魚卵御殿總店長森川喬表示:「如果要變成晚上10點之前就要關門的話,這樣何時要做好關店準備也是蠻不安心的。我只希望能夠早一天不要再戴口罩,不要再有任何限制,回到普通的生活,這是最好不過了」

從今天開始,日本列島將會迎來冬天最冷的時候了,面對寒冷,還有新型冠狀病毒的對策,今天的冬天想必也是相當困難。
真 武肺有啲人中左同冇中一樣 根本冇得同流感比

同埋西班牙流感專殺年輕力壯、免疫系統強既人 武肺殺埋啲本身都等死既廢老 邊有得比
淨係無病徵既都唔知幾多%
11月7日

5000萬倒數

4933萬人確診武漢肺炎

124.3萬人死亡

World

+623,266 new daily cases (New world record!)
+9,082 new daily deaths (New world record!)
132,540 new cases (new world record) and 1,248 new deaths in the United States

The first country has daily cases that surpass 130,000.
60,486 new cases (new daily record) and 828 new deaths in France, of which 398 deaths in hospitals and 430 deaths in EHPAD and EMS, for which the previous update was provided 3 days ago, on Nov. 3.

France becomes the fourth country that has surpassed 60,000 daily cases!
37,809 new cases (new daily record) and 446 new deaths in Italy

The whole European is worsening and total daily cases are usually over 300,000.

Too many countries have new dialy records to be reported.
Japan/Hokkaido over150
淨係講香港?
你嗰世界喺咪淨喺得香港?
講緊全世界民主倒退喎清
近嘅美國大選郵寄選票做成嘅亂局唔洗講 有啲洲係今次用所謂防疫做藉口先俾你郵寄
深少少 東歐小國好似波蘭咁已經用防疫做藉口由半民主轉番做威權啦
世界自有規律?啱啊 咁班要中招死班人都喺抵死架啦 防嚟做乜?
帶口罩可以防疫喺無錯啊
但只可以喺一個道德要求
大佬你宜家全世界都法律上強硬要求lockdown 戴口罩 你同我講咁樣俾政府侵犯人權換唔中一隻大部份人無事供幹無後遺症嘅病喺值得?
邊到值?
世界自有規律?啱啊 咁班要中招死班人都喺抵死架啦 防嚟做乜?

大佬你宜家全世界都法律上強硬要求lockdown 戴口罩 你同我講咁樣俾政府侵犯人權換唔中一隻大部份人無事供幹無後遺症嘅病喺值得?

大家都知唔值得,班政治家玩緊野
你知道晒,又可以做到d乜?

我每日報數,原因係覺得d死傷者及其朋友家人好可憐,向佢地致以深切哀悼。其無政治睇法
可以做咩?
淨係講香港先 見到唔戴口罩既人唔好避開佢囉 唔好拍片放上去公審囉
for whole world 好明顯地最後都係會同佢共存 要做既係如常生活而唔係封呢封路 避呢避路

死傷者係好可憐啊 不過並唔係為左咁而葬送成個自由社會既理由
負責任既政府定想藉疫情擴權既政府?
帶口罩係個人道德上對身邊人負責任 但自由社會憑咩要求個個人咁高道德要求?
你話佢有病徵都仲可以討論下 個個人出門必須帶口罩? 傻左?
無藥? 的確係啊 因為成班都唔洗食藥就可以自癒

選票仲好笑 係咪淨係識睇武肺唔識睇其他新聞
今次美國大選搞到咁大鍋同班防疫撚堅持要擴大郵寄選票有關? 仲話防疫唔係殺民主?
睇新聞唔好淨係睇標題 要睇埋內文
不過這類研究只專注於病得嚴重到需要入院治療的少數患者。英國約有400萬人使用的武漢肺炎症狀追蹤程式發現,12%患者在30天後仍有症狀,其最新數據顯示患者每50人就有一人在90天後有「長期武漢肺炎」症狀。
侵犯人權?

You have no right to infect me!
So you have to wear face masks.

Blocked!
淨係講香港先 見到唔戴口罩既人唔好避開佢囉 唔好拍片放上去公審囉

1)你自己絕對有自由可以噤做。同樣地有位人兄係噤叫人出嚟示威,我都話你噤想出咪自己出到囉,其他人同意佢,自然會跟。

2)我就防疫方面冇發表政治立場,並唔代表我想感染武漢肺炎。對於唔戴口罩,並狂咭的人,我唔會拍片但一定會遠遠避開佢地

3)政治家借放疫措施攬權,根本無法阻止。
你同我唯一角色只係做旁觀者,睇住個世界演變
我就好欣賞d誠實既人怕中招怕死講黎就得
btw 溫馨提示 出街都可能俾車撞俾空中擲物 係屋企都可能漏煤氣
雖然你睇唔到但都祝你身體健康生活愉快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞