【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

4659 回覆
36 Like 4 Dislike
今日香港冇確診?
澳洲疫情放緩 維多利亞州逐步放寬更多社區限制
2020-05-24 HKT 17:36

澳洲累積7106宗新型肺炎確診個案,102人死亡。

維多利亞州累計1603人染病,當地政府因應疫情放緩,逐步放寬更多社區限制措施,下月1日起恢復州內的郊區旅遊,容許民眾可在遊客住宿設施過夜,下月22日起開放滑雪場,但需嚴格遵守衛生規定。

維多利亞州擴大病毒檢測,本月進行超過17萬次檢測,至今超過42萬次,比當局原定時間表提前一星期。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1528061-20200524.htm?spTabChangeable=0
北海道+15
東京+14
神奈川+5
福岡+4
靜岡+1
愛媛+1
北海道
日媒:日本政府決定解除包括東京都在內的緊急狀態
2020-05-24 HKT 20:33

《日本放送協會》報道,日本政府已經決定全面解除,包括東京、神奈川、埼玉、千葉及北海道的緊急狀態,預料明天宣布有關決定。

首相安倍晉三星期日會見內閣官房長官菅義偉、厚生勞動相加藤勝信等官員,討論處於緊急狀態地區的疫情和醫療能力,據報會上結論指,地區的確診病例減少及醫療能力有改善。

當局在聽取諮詢小組的意見後,將向國會兩院的指導委員會簡介,明天將由政府的新型冠狀病毒特別工作組作最終決定。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1528081-20200524.htm
冇都要食兩粒負皮,睇黎有d人好想全港真攬炒..
東京同北海道嚴重咗反而解封
經濟重要過人命既國家...
咁有時又好難取捨,有好多企業小店都頂唔住要結業,日本疫情相比起歐美又溫和得多
咁又係,如果政府冇資助損失,全部自己硬食就好大鑊,希望佢頂住啦!
伊朗到低想陰d陰d爆到幾時?
差不多三個月,日日千幾二千,檢測數量仲係咁低!係咪實際想herd immunity?
21/5 0300: 5M (支82k 外4.918M)
22/5 0100: 5.1M (支82k 外5.018M)
23/5 0000: 5.2M (支82k 外5.118M)
23/5 2200: 5.3M (支82k 外5.218M)
25/5 0000: 5.4M (支82k 外5.318M)

連續三日爆seed之後稍為慢番少少
意粉 成個歐洲都唔係好得好多
日日幾百

秋天前控制唔到就大件事

武肺可以凍的環境生存幾日
控制到武肺
先係真正救到經濟
而家明顯冇疫苗就冇得搞,或者望天打掛,好似當年西班牙流感忽然消失,否則惟有全球人類感染,各安天命,頂得住留低,頂唔住當作自然淘汰...
啲親病毒派恐懼撚淨係想聽到香港大爆發、武肺好撚勁好恐怖、中咗一世玩完

千奇唔好講武肺真實死亡率只有唔夠1% 仲要大部分都係長期病患同廢老呢個事實,千奇咪得罪佢地
經濟搞唔掂後果衰過果啲人命 死既又係啲廢老
係都勞動力問題重要啲啦
冇咗巴打講每日8點半確診+死亡人數
Monkeypore 今日+548
西班牙流感 要群體免疫
到時唔單止 經濟崩潰
死20%人口
依家趁夏天 就要控制
可惜南美將會冬天,居住人數唔少,同時又爆緊...
我覺得全世界嘅股票佬都低估咗呢個risk
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞