【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
以鄰國咁絕個措施 3月打後數字我都信

就算信都補唔返 喺1月最關鍵的時刻做最錯的事 先搞到全球收唔到科
香港死亡+1,Total:12
又係94歲既老人家
個post推咗就黎60日都未到5001
少咗好多人關注,係香港開始爆返起啲人先關注返
好正常 全球確診個個星期破紀錄 只要有人返或者仲有國際物流 好難避免會彈返上去 紐西蘭1500人中 上月試過0 active case 最後點 一樣升返
老老實 今輪大爆發似關嗰班豁免機組人員/船員多

中咗招唔洗驗 >搭的士住酒店或消費>的士司機中咗唔知但繼續吹水聯誼>帶入佢哋住嗰區>社區大爆發

中招嘅多數住公屋同中老年人 好多的士司機都係咁上下年紀
Uzbekistan
+289 Cases

Confirmed Cases: 15,896
Deaths: 80
Recovered: 9,003
Thailand
+7 Cases

Confirmed Cases: 3,246
Deaths: 58
Recovered: 3,096
船員真係超高危,鑽石公主號既故事話俾大家知船上困住既人好易受感染,好多船員仲要嚟自高風險地區如印度、菲律賓、俄羅斯
Pakistan
+1,918 Cases, +47 Deaths, +14,772 Recovered

Confirmed Cases: 261,917
Deaths: 5,522
Recovered: 198,509
India
+289 Cases, +6 Deaths, +52 Recovered

Confirmed Cases: 1,040,746
Deaths: 26,291
Recovered: 654,130
得歐洲爆同香港爆先會有人理
Austria
+14 Cases

Confirmed Cases: 19,484
Deaths: 711
Recovered: 17,335

有啲好奇點解奧地利咁早就報數
佢哋果邊而家先朝早8點幾
都唔明點解佢哋入境又唔隔離又唔驗 可能驚一唔豁免物流業就會冧
tokyo +290
疫情已受控
印度有排報
少過500我考慮唔報
1420萬人中招

60萬人死亡

我個意大利Friend特登早起身睇我哋香港疫情記者會
雖然聽唔明
佢哋個邊已經朝早10點半

十足十似我地之前捱夜跟開意大利數字咁
Diu
之前晚晚追
18/7

64 new cases 60 local 35unlink
鄰蟈做法:
復發唔計,冇病變有病都唔計,封鎖困到死為止,永遠都係話歐美俄傳到返大陸,搞到「大陸」有本土感染

港共同ha做法:
明明每日100個,但偏偏分開壓到每日50/60/70個,抄澳門又專登抄啲唔抄啲,中蟈跨境學生同北京蟈安可以免檢測走黎走去,「呼籲」唔知自己感染左支蟈肺炎既歐美船員「自律地去屋企或酒店隔離」,香港之前果22日冇確診其實係唔駛當零確診

澳門做法:
沃共帶頭派政府口罩,沃門派錢比港共更爽手(唔好搵香港有700萬人所以派唔到咁多黎做理由,香港每人派3萬蚊港紙都一樣派到,只係港共庫房啲錢已經一車車俾晒支共),派錢仲多過晒港共,沃門有派隊專人送感染左中蟈肺炎病人去隔離,沃共PR嘢(做戲)都比港共做得更認真,真澳門人(雖然佢反支同反沃共)都咁講
我同我個意大利friend chat
覺得自己英文好差

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞