【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
唔止死亡率,連危殆或嚴重都好似少咗
無架啦.
只可以當係流感. 基本上只可以同病毒共存.
變左種.
美國係多左人染病, 但係死亡率都係低左
而家咁都唔奢望可以滅絕隻病毒,只希望快啲有特效藥,就算中咗都可以自己啪兩日藥搞掂
又排.
古埃及或為天花的起源地。已死去逾三千年的法老拉美西斯五世可能是史上首名天花病人,專家在其木乃伊身上找到了明顯的膿皰痕跡。[10]早期的印度及中國文獻亦有記載這種疾病。[11]在隨後的漫長歲月裏,天花於世界多個地方展開大流行,並奪取了無數人類的性命(尤其是兒童)。[12][13][14][15]歷史上,有不少國家的君王及著名人物均染上過天花。19至20世紀期間,多番的防疫行動減低了此病對群眾的威脅。最終,世界衛生組織於1980年正式宣佈撲滅天花[16],使之成為首個於世上絕跡的人類傳染病

天花都流行左3千年先絕跡
因為人同武肺病毒之間嘅symbiotic relationship 已經開始stable
DOCTORS ARE BETTER AT TREATING COVID-19 PATIENTS NOW THAN THEY WERE IN MARCH

https://www.theverge.com/2020/7/8/21317128/improved-covid-treatment-hospitals-remdesivir-dexamethasone
睇日本既數據都好明顯,日本由24/6開始第二波大爆發,由嗰日開始到而家17日內有3165宗確診,但24/6至今只有17人死亡,而家係日本既重症病人亦只得31人,呢17日內無論死亡同重病人數都非常少
1250萬人中招

接近56萬人死亡

坡狗原來仲未停
所以我覺得佢係傳播力強咗,但殺傷力弱咗,其實病毒想喺宿主度長期生存都應該會將自己變為同宿主更加互相適應
日日好似keep住多100幾單
仲有十幾社區
有冇咩網站可以睇到武漢肺炎嘅感染模型或者係預測圖?
唔一定,登革熱同普通肺炎一到嚴重同危殆都會死人
台灣
全世界最勁
2千幾萬人口都好耐冇本地個案
日本話晒都係國家
香港

香港人(我成日都咁諗)成日拎「香港人守得好」黎搞到鬆懈晒,有d台灣朋友同真澳門人(o係台灣讀書既反支既澳門人)都話香港人俾「香港人守得好+香港政府唔會隱瞞既,香港冇新加坡個數字咁衰既」搞到high high地而鬆懈
Death rate不斷下降
death rate唔係同感染人數同一時間升
有1-2weeks嘅timelag
但個trend就係一直都下跌緊
話多1-2weeks只會再下跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞