【無了期武漢肺炎特約】國際疫情討論區08

5001 回覆
38 Like 5 Dislike
只信台灣條數(利申非親台)、新加坡條數(雖然唔鍾意二世祖)同真澳門巴絲講既澳門疫情

澳門今起大陸人入澳免14天隔離
https://amp.lihkg.com/thread/2107488/page/1
以鄰國咁絕個措施 3月打後數字我都信

就算信都補唔返 喺1月最關鍵的時刻做最錯的事 先搞到全球收唔到科
鄰蟈做法:
復發唔計,冇病變有病都唔計,封鎖困到死為止,永遠都係話歐美俄傳到返大陸,搞到「大陸」有本土感染

港共同ha做法:
明明每日100個,但偏偏分開壓到每日50/60/70個,抄澳門又專登抄啲唔抄啲,中蟈跨境學生同北京蟈安可以免檢測走黎走去,「呼籲」唔知自己感染左支蟈肺炎既歐美船員「自律地去屋企或酒店隔離」,香港之前果22日冇確診其實係唔駛當零確診

澳門做法:
沃共帶頭派政府口罩(來自支蟈)同葡萄牙口罩(好多真澳門人寧願用葡萄牙口罩同amazon買),沃門派錢比港共更爽手(唔好搵香港有700萬人所以派唔到咁多黎做理由,香港每人派3萬蚊港紙都一樣派到,只係港共庫房啲錢已經一車車俾晒支共),派錢仲多過晒港共,沃門有派隊專人送感染左中蟈肺炎病人去隔離,沃共PR嘢(做戲)都比港共做得更認真,真澳門人(雖然佢反支同反沃共)都咁講
第一波,唔封關,唔戴口罩
第二波留學生,垃圾檢疫同隔離政策,由啲留學生入曬市區,唔係機場附近搵地方檢驗隔一隔先,遲遲先有條垃圾手帶,仲要係唔work
第三波仲仆銜,政府自己放人入嚟周圍走
袁國勇在接受電視訪問中同時估計,零號個案很可能是的士司機,並可能在機場接載過新冠病毒肺炎患者而感染,“的士司機其中接客的地方是機場,很可能(患者)坐的士,的士司機惹到(病毒),他們去了不同食肆,將病毒傳給員工,員工再傳給顧客,於是社區大爆發,因為經其他交通工具去到各區”。

許樹昌亦指,第三波爆發與早前放寬邊境措施,容許特定人士豁免檢疫有關,“機組人員同海員,或者公務、商務人士,以往這些人在香港都不需要留樣本,而他們很可能將病毒帶入社區”。

https://lihkg.com/thread/2104543/page/1

因好多地‍區限制出入境或封‍鎖邊境,而家有約二十萬工作期滿嘅船員繼續留喺船上工作,無法上岸或換班。之前香港喺亞州地區中已算係寬鬆,若貨船喺香港上落貨,船員可以從外地飛抵香港,等候進行換班,上船或落船船員都獲豁免檢疫及14日隔離。

但由6月8日起,即使貨船並非要喺香港上落貨,都可以航行嚟香港換班。6月27日起連郵輪客船都豁免埋,郵輪每日更換船員限額300人。

全港報紙傳媒都忽視咗呢單消息,而咁啱呢段時期菲律賓、印尼等南亞海員供應大國疫情大爆發,唔知會唔會有啲入境船員搭的士,傳染畀的士司機,然後再由的士司機傳染開去。

仲有,根據衛生防護中心7月9日嘅船隻檢疫安排公告,只係更新咗要求飛抵香港嘅船員做檢測,但喺碼頭落船嘅船員只需申報無感染症狀,亦冇人、冇法例監督船員上船前或落船後去向。

政府一日唔用防疫專車接送,指定酒店隔離,上船、落船船員於機場、酒店、船隻路途之間,始終都有令病毒傳入社區嘅風險。
有幾差
佢哋而家嗰度應該仲係多過香港,只係香港係上升期咁解
我覺得好差
佢已經對佢哋果邊嘅上升數字麻木咗
得幾百宗,過千宗佢哋都見過,麻木都正常嘅
意大利每日百零二百單。香港只係一個城市,人地全個國家計
咁要睇佢嗰fd住喺邊
已經超越沙士感染嘅總人數
Milan附近
,不過應該好左好多
無咗幾個屋企人
好慘
得佢同佢細佬冇事
佢細佬好似都中咗 好似係

不過已經好返
777政府成日覺得返工可以對病毒免疫

大佬呀 病毒知你返緊工所以唔惹俾你?要機組人員船員驗毒物流業係咪會死?
病毒同政府傾好咗數架
你做緊嘢個陣唔會感染到你 會係隔離望住你
比你外國船員換班都算,
但無理由比你免檢疫入市區周圍走,根本靠害,
我係廢老都廢9時睬你,戴撚咗咁多個月,疫情無曬咁濟,
諗住透吓氣,你政府就自己放人入嚟,搞到爆發,
之後就屌9我唔戴口罩
返緊工就冇限制 限聚令永續 旅行又要隔離 777政府想令港人成個2020年變到日日只得返工嘅奴隸

公司完全冇wfh 琴日先見20+個人face to face開會 一爆就不得了
做乜事今日有過百宗武肺。。。

痴左線
以我所知鄰國成個2月每5日全屋先俾一個人落一個鐘街買餸 連屋邨都唔出得 3月先正式復工跟住第二波一爆就唔俾自己人返

就算1月2月個實數加兩個零 嗰種咁多億人家家戶戶隔離成個月 期間最少5日先出一次門口 仲要一個鐘要返到屋企 咁玩啲本地實勁快斷到尾 所以近兩三個月好似平行世界

講真 2月嗰陣家家戶戶都要隔離真係仲癲過北韓 究竟香港會唔會有人頂到
作者uuZb793 (雨燕的巢穴)
看板Hong_Kong
標題[新聞] 香港夏季流感312死 超越SARS
時間Sat Aug 5 21:04:49 2017
https://www.ptt.cc/bbs/Hong_Kong/M.1501938291.A.DF7.html
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞