[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
唔知係咪有乜啟示
但今日士多翻新機嗰頁多咗iMac/iMac Pro/Mac Pro/Mac mini同16吋MacBook Pro嘅option喺filter出現
不過都係灰晒未有貨
一直都有架,係冇貨比你禁落去
iMac響香港store印象中好似直程無做過refurb
照計地區唔同store一向都分別運作,如果佢唔係預左會ship的話係唔需要響香港store度grey out,所以好大機會係placeholder等之後有貨就真係賣
不過衣家肺炎搞到生產物流死晒,佢地有空間攝埋refurb咩?
雙線係有可能
甚至有人覺得T2 chip既次代係可以做更多功能,offload某種sub system task俾佢,spare大婆chip既功耗
Intel vs AMD方面,Apple應該頂唔撚順想送走Intel好耐,如果唔係iPhone modem方面同Qualcomm反左面要靠Intel,可能CPU呢面會更早轉去AMD
不過AMD暫時除左home desktop (iMac)以至workstation (iMac Pro / Mac Pro)既chip真係拋開Intel之外,佢地mobile既line響熱效電效都未必好過Intel既offering好多
如果Apple真係轉,呢度可以有好多猜測,因為前排搵到既APU code係CPU+GPU夾埋一齊既SoC設計,同Apple做開既iPhone/iPad有d相似
而以Mac機近幾年因為同N記無計傾所以靠晒AMD GPU去睇,佢地個親密關係可以更進一步
AMD x86方面其實都向Intel license左唔少野,如果Apple做設計,based on ARM既SoC係AMD都有可能有份;而fab嗰面又係大家都用台積電

anyway,我仍然睇個阻力係響市場同埋developers多d;iOS係好大share,不過AppStore以至iOS devs個活躍程度比起前幾年爆嗰時已經皺左,究竟有幾大既pull可以叫佢地用咁大effort去參與埋Mac既dev,就算個framework / API等等都係一脈相承都要有市場去支持
另外就係用開Mac既人真係有好多係因為佢個x86 layer令佢地可以無痛咁解決好多問題
如果無左x86或者要emu,只係淨番一個有完整ecosystem同UX既BSD GUI platform的話,作為一個computing platform既Mac機個作用真係唔係咁大
仲有睇Mac mini Late 2014
本身想買16', 但見有ghosting 問題. 唯有將部2013 13' 換一換電又係一條好漢. 睇佢黎緊今年16'會唔會有d 咩改變
呢2日去睇過
完全搵唔到
全部都係得 Momax Type-C to HDMI, 成2百蚊一條
2019? ram位冇焊死不過要爆開部機加ram
Mac mini 2012定2014好啲?
想問下各位巴打用緊/推薦邊隻usb type c hub?之前見hyper hub好似幾好 但未決定到

利伸 2019 mbptb 13
想加ram就一定要2012
不過得i7係4C
四千執部無問題既iMac都可以話抵既,不過要有心理準備佢隨時會壞
不過我會去搵2014或之後,因為個mon開始有5k/4k,成個感覺好好多
佢六月買應該一定係2019款,當時係三月27"同21"一齊更新
不過你睇佢講RAM槽只係順便講姐,最主要都係後悔買細左個mon啦
你係咪去黃金? 上層有間專賣線,擺晒一袋袋出黎嗰間一定有
再唔係去對面街福華街特賣場佢分分鐘都有type-C HDMI,因為有一部份android電話都已經可以咁樣出畫面

再唔係;其實嗰條Momax兩舊水係值買的,佢出足4k畫面,你暫時用唔著不過第時有4k mon/電視都可以用
個 time machine 成日 backup 左一排之後有日會突然話個 backup 壞左要重新黎過, 點解既?
係咪因為我 backup 落 nas 上面? 我已經跟 nas 既教學 setup 好
係呀黃金,等我過2日再去睇下先
巴打有無印象叫咩名 or 咩位置 入親黃金都蕩失路
係呀 真係唔好買細MON呀屌
我試過同樣情況但唔係nas
原來隻hd有bad sector
聽落可能係我個網絡有問題
窮人乜乜乜
唔係部砌機死咗冇機用
根本諗都唔會諗
2012可自己加ram同ssd
2014都可以自己加ram,ssd就要外置
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞