[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
A7R4 vs mbp 16
20 1.8g vs iPad Pro
Sony+蘋果撚既悲哀

開撚定
[Mac撚] 用家/買機集中討論(38)
MBA跟16”風,剪式良幣驅逐蝶式劣幣,14.1”等出場

https://lih.kg/1934185

推爆呢個先啦
荷包窄就唔好chur咁盡喇
二手AR3/2,求其插支二手MF 20 1.8
執相就Mac行先,iPad係幫到手但係唔可以做主機
係呀mini根本無升級
今水純粹閹走128GB入門個位俾夠256,順便當減價
btw好似話係衣家64GB一粒既NAND chip難搵/貴左所以Apple先咁轉,iPad Pro嗰面都係咁考慮
我都係決心唔再用crack版
之前Black Friday已經買咗Affinity Photo
我都係用Mac App Store買
而家198真係平到笑
諗住買埋Affinity Publisher

反而AI嘅代替品Affinity Designer近牌有個係咁賣廣告嘅Vectornator Pro出嚟打
最勁係完全免費,唔知佢收入來源係點玩
間嘢聲稱係投資者泵水,個CEO今年得20歲
點解會係64GB貴咗

唔知今次Air平咗會唔會SSD又會再低速啲嚟就成本
我好似2011年unibody之後都無用過雙核或以下既機
雙核只要你multi-task少少佢已經頂唔順,衣家文書撚都要長開ZOOM呀,Chrome又開Spotify呀Youtube呀,所以就算入門都上9999 i5四核啦又唔係貴好多
頂到嘅,我到而家都仲用緊雙核
不過今次差咁少錢就梗係升
就係嗰時unibody年代,13" Pro i5升i7個分別係雙核升四核,分別好大而好似都係收多千幾二千蚊,講緊100%提升(大概)
衣家如果你睇部16",由i7升i9係6核升8核,個升幅只係33%,每條線分番開可能差別好細
今次MBA i3 vs i5實測出爐應該會show到接近100%升幅,而i5去i7只會係10-20%
佢話今次粒i7有2X performance係用上年嗰部雙核i5嚟比
我諗i5都有8-90%升幅
GPU都有80%

不過佢講嗰啲音量呀bass同trackpad size竟然係同上一世代嚟比
https://9to5mac.com/2020/03/19/5g-iphone-12-fall-release-coronavirus/
Bloomberg話iPad Pro同Air可以出先係可能因為1月未爆到七彩就已經投產
唔好意思 其實我係第一次聽affinity呢個軟件
但見你地講到咁正又想試下
平時只係用AI普通功能的話係咪買affinity design就可以?
依家有三個月免費試用
你可以慢慢玩
都似係
因為大陸成個二月都收哂檔
三月就到歐洲收檔
14"肯出未
或者可以用Vectornator Pro試吓嘅
又唔使錢

From wikipedia
CPU係咪真信不信由你
兩個都試 平時都係做下公司啲無聊海報
用開photoshop 唔知轉唔轉到會
應該custom silicon
而有一點要等實測: 隻i5個Iris究竟係G4定G7
因為如果i5配G4而i7配G7,咁樣的話BTO升CPU係有多少少理由
用唔用Adobe係取決於你做既野需唔需要對外
如果你係designer收job,你隻file係要拎去俾人印刷output之類,你有責任保證個file可以開番無問題,咁Adobe響呢方面係業界標準
但你如果你只係in-house用途甚至業餘,姐係個目的地係你可以控制既website之類,而唔需要同其他人夾,咁樣可以隨便用任何software
如果你係用開Photoshop而懶學唔想轉,又唔係搵食,咁你用開心版應該都無咩良心問題
用開心版我最怕software 入面有D隱藏spyware或其他古靈精怪野。如果幾百蚊可以買個安心,係抵既
你咁樣嚴格分析
好治癒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞