[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
等多兩日 唔洗急
等埋新mbp,望住15k價位既機

4核效能好好多
成件事好鳩,最平air + i5 4核 + 16GB ram,屌打最平mbp 13
粒graphic仲要同mhz,但係10系cpu加乘推到6k

屌,得返部15k既mbpr仲叫有得打,佢幾時先肯放新pro既spec
ssd可能仲係m2槽,但係ram就焊死既,你自己揸主意
同埋對我嚟講, 升 ram 係 must do
睇你點用啦.兩分鐘4K片已經幾百MB....
16GB RAM + 512GB SSD 基本配啦
Tim cook最識就係自己打自己撚埋班user
其實唔關事,係Intel用左好幾代去到Ice Lake先真係比較大提高粒iGPU個力
2016-2019係要去到15W先做到Iris Plus,咁5-7W既rMB / 新MBA拎唔到好既GPU去推mon 都無咩辦法,反正問心MBA插6K XDR既人有幾多,連4K mon都唔會多啦

呢方面我比較在意mini揀既CPU囉,作為無mon standalone,插mon推mon能力好重要而今次update好似仲係UHD 630,推5K一定chok
機殼內籠如無意外應該無大改,雖然改左用剪式,不過佢地當初2018年出嗰時根本就已經預左會轉KB,衣家應該係套個新款就ok,所以SSD係焊係極大機會
而係唔係一定升16GB我有保留,呢個升法係同MBP13"比先合理,如果好快會出到14.1"MBP的話而佢定價合理,成件事唔同計法
岩岩D排老爺mbp 壞左,今晚鳩衝D部,文書睇片多,間中剪條幾分鐘片。希望冇揀錯!
睇清楚個spec原來機殼係有少改:
2018/19 > 2020
1.25kg > 1.29kg
0.41-1.56cm > 0.41-1.61cm
就咁睇有可能只係加左KB個重量同厚度
不過咁就代表個內籠有機會都改左野
大 細既好雞肋
開唔到兩個full apps
不過你要成日拎出街的話係可以考慮11"
11"係用普通傳統tab個form
12.9"基本上係一隻摺左既laptop咁大
擺上枱、同其他野爭位等等用11"
update左個大亂鬥表
都係時候送走d舊款,淨係留latest除非啱啱更新
講真以前2015retina,以至2016-2018 touchbar都完全唔應該買啦衣家
講開又講,
macbook air冇TB真係賣點黎
老婆想要部新既MacBook air 早兩星期佢係咁呻部15年mba好慢

佢平時都係拎黎做簡單文書,睇片 或者執下小量相
係咪正路揀 i5, 16gb ram?
唔該曬
話說touchbar究竟有咩好處?
一係買mba 一係mbp16

mbp13真係可以退市 定位尷尬

就算升級hardware都係
MBP 13" 仲學咩人叫Pro
希望仲有更新,特登等埋3月更新先決定買咩機
I7 / 256 ssd/ 8Gb ram ,自己up 上32Gb ram, 個時萬二蚊
一樣 錢唔同
都係嘅
如果唔係寫app 整相 剪片
8g ram 都夠用? 定都加到16g ram?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞