[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
如果按照我實際用途嘅話
我會想Apple依家出一部四核+用新keyboard+窄邊+左右各一TB3嘅air
但我覺得只有pro13版先會咁理想齊晒我想要嘅嘢
勁!
係咁都係用番TV玩。
你用邊款電視? 係近三幾年既TV先開始針對打機而做到input lag少d,尤其係開game mode嗰時
你如果接受到幾十至百幾ms latency既TV你可能會接受到隻Elgato個delay
最stable公認係10.6.8,但係你呢隻MBP應該跟機10.10唔可以回頭裝
我個人覺得你想要絕對stable係10.12.6不過佢可能太舊
次一級stable而仲好新吓既係10.14.6
唔該坦克巴
推,有冇人知點set個喇叭先唔會聞聲?
你用緊Win 10,而且好多野都好似唔清楚,呢度Mac post應該無人幫到你
錄音出聲會萌會拆可以有十萬個可能性/組合
如果你用mac OS,就可以根據上面個方法去搞而我肯定係做到的
Win 10的話你出去問或者google仲實際
我用Samsung 32',買左幾年,普通smart TV,你講完我先發現係有個game mode,之前都無enable。
原來之前一直都係有幾十 ms delay, Elgato又係幾十,即係差唔多喇,謝巴打!

順便問埋TV game mode 同 PC mon delay又係幾多?
其實我有冇睇錯
佢想錄joox啲歌?
我用Samsung 32',買左幾年,普通smart TV,你講完我先發現係有個game mode,之前都無enable。
原來之前一直都係有幾十 ms delay, Elgato又係幾十,即係差唔多喇,謝巴打!

順便問埋TV game mode 同 PC mon delay又係幾多?
想問iMac 27 5K Retina係咪真係有過熱問題?
主要都係iTunes聽歌睇youtube, viutv, Netflix, BT av, Lightroom執下相同玩The Sims
https://www.theverge.com/2020/3/16/21180727/amd-ryzen-4000-series-new-9-4900h-plus-4900hs
AMD啱啱出咗隻新Ryzen 9 laptop CPU
睇嗰時就諗唔知新MBP會唔會用,話晒有code reference
然後忽然醒起點解Apple點解當初唔用AMD
應該係因為佢唔用得Intel嘅 Thunderbolt 3

跟住上網research AMD有冇機係有TB3
先發覺上個月先有第一塊AMD motherboard係有TB3
https://www.tomshardware.com/news/amd-motherboard-asrock-first-thunderbolt-certification-intel

差啲唔記得Intel舊年已經將TB3開源變成USB4(雖然要收認證費)
將呢啲蛛絲馬跡拼埋一齊,可能今期MBP真係會有AMD CPU都未定
iMac 5K用家表示未試過過熱
連風扇聲都未聽過
有無人試過iMac 27” 用safari 睇Netflix / nowe會得聲無畫用chrome又無事
16寸咁快有翻新賣
我冇Now E
但Safari睇Netflix我冇出事
都成個星期鳥
不過呢期冇咩必要都唔好洗大錢
咁又唔可以排除有人係堅音樂人,走去錄一隻pop song係可以只係為左sample隻歌,拎d beat d riffs去remix佢隻hiphop強作既...

佢仲要一開波問去買iMac買LogicPro... 嗰度舊錢可以買左幾多隻歌番 / 供幾多個月streaming
真正個delay係:
你個input source (GPU) + TV/mon內底板processing + mon內panel response time = input lag
而且有時畫面出現唔同野,個processing / response都可以有差異
所以好難一概而論,要逐隻逐隻setup去test,不過一般講一隻TN mon係最低response time
Now E唔知,不過nowplayer用Safari睇無問題
呢水iMac算散熱ok,不過如果你i9而推CPU+GPU好盡的話佢係會俾唔足電
但係以你用途唔似會去到嗰個位,除非你行Lightroom去同時render幾十隻HDR panorama
我用途嚟講都係打算買啲隻再轉1TB SSD算
唔知出左咩事我睇reddit啲人出現呢個case係駁左mon,但我咩都無插
咁我要整歌教大細聲,唔同LogicPro點整?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞