[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
拆完機換埋i9 正
我已經follow唔到你想點
姐係你未有部Mac響手,仲用緊Win10,但係衣家又想問點用Mac去做你想做既野?
Mac用Audacity已經做到嗰d好基本既錄野同校大細聲
而Soundflower係俾你擺一個virtual audio output俾唔同apps將聲output去,再俾你指呢個做input去俾Audacity錄
上面貼嗰條link人地解釋左,你無睇?
仆街唔撚係呱
部Macbook Pro 16 咁快出事

右手邊2個Type C
平時會插差電同output 4K mon

啱先無啦啦差電port差唔到
但其他位都冇事
唯獨係嗰個位有問題

係咪燒咗?

證實應該壞咗
插我隻外置SSD冇電到
reset SMC睇吓點先
好彩的話係system問題唔係hardware
搞掂冇事了
唔該曬坦巴
咁即係要買部imac,8GB RAM係咪都夠?
Imac 27’ 到左屋企幾日
真係幾爽皮
8GB多數唔夠,但係佢有RAM槽所以你可以幾平自己加RAM

btw我前幾個回覆有提過,你響Windows係一撚定有方法搞的,唔需要做咁簡單既野就走去買部Mac...
想請教下大家 macOS Catalina 係唔係仲有好多bugs,唔太建議升?用緊Sierra 開始有軟件已經update 唔到,要升OS,係唔係升high Sierra 算?

利申:2015 MacBook Pro, 2.7 GHz i5 cpu, 8gb ram
驚的話升10.14.6
我都有一堆裝開10.12 Sierra既Mac都逐步上10.14,唔上10.15住
尤其係因為32 bit apps行唔到
唔該坦巴
另外,升的話係唔係format成部機咁升會好啲?
翻新機mbp 16 16099好似幾抵屌
但驚買完用唔盡咁高配置 因為都仲係貴
我等埋有冇新iMac先
好期待
幾時有發佈會? 等到頸都長
實體發佈會就冇㗎喇
隨時可能加速做緊product video
你可以先backup (最好做一個TM,另加一個clone)
之後直接升,升完用一陣睇吓有無事
無事繼續用,有事先洗drive由頭裝+過data
係好抵屌,用唔盡唔緊要既
你要考慮應該係: 你係唔係可以用少過皮六買到另一部Mac甚至PC laptop都可以拎到你用得著嗰part先
有新既機會唔細,不過都係CPU GPU更新,同埋唔知幾快先有
AMD出TB3相關產品呢個point都成日響出面討論ARM/AMD Macs既帖見到
成件事一向都唔係淨係技術問題,而有好多corporate考慮,山頭文化,d專利,其他企業業務拉住等等
個問題係: 總之以ARM Mac(Book)總有一日會出現前題下,Apple又有無必要捉蟲地去圍繞AMD去搞一水半水機殼出黎?
但係如果AMD係拎得出一個長遠藍圖,而可以說服到人去用佢d野用足幾年搞到一個戰略合作的話,咁成件事又唔同晒
你可以見到XBox衣家都正式公布左會用Zen 2同RDNA 2

所以好似我上次講,如果淨係好似PC砌機界咁直接將粒Intel U轉去用AMD (ok加埋塊板),Apple係無咩理由去做的
但係如果,真係如果,Apple第時ARM相關既方向係仲用得著AMD既tech的話,嗰方面可能係會更有發展空間
但係而家win 10關左更新都要強逼更新,越用越LAG
仲慢過之前WIN 7果陣
OK如果你頂唔順Windows想用Mac咁iMac係一個幾好既starting point
記住iMac係幾有機會近期更新
Apple Online Store down左
根據呢幾日流出料應該99.%有新iPad Pro
唔知會唔會打包Mac機
屌,誤嗚黎,無料到,普通server down
用藍牙連接MX master同無線鍵盤有時啲制&scroll wheel會冇反應同埋鍵盤會無端端變晒做寫大階已經試過reset BT module係咪hardware壞明明新機黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞