[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
可能會有排等,mini完全唔似係Apple既priority
對上一次update好多人係等撚左三四年... (2014-2018)
又膠多次
睇黎都係齋睇學野算
http://pc3mag.com/apple-macbook-pro-jetso-20200221/
想問下有冇人知呢間會唔會伏?
想買就買,電子野更新太快,等得既睇埋下個月有冇新機出
就算間野唔伏,衣家仲走去買蝶式MBP尤其係2016-17都已經搵自己笨
https://9to5mac.com/2020/02/27/report-apple-releasing-ipad-pro-smart-keyboard-with-built-in-trackpad-this-year/

傳聞新iPad Pro個Smart Keyboard會加trackpad
另外早牌係有傳聞會有背光同埋用鉸剪式key
不過有developer話iPadOS 13.4入面冇任何code係專登俾trackpad,暫時都係局限喺Assistive Touch
或者可能係iPadOS 14先有都未定,因為而家都唔確定新iPad Pro幾時出
不過有trackpad嘅話真係同Mac越嚟越接近,直情有機會改寫埋iPad生態Surface化
https://www.macrumors.com/2020/02/27/apple-tim-cook-china-coronavirus/

Tim Cook個訪問大派定心丸話覺得強國肺炎開始受控
再補多句話啲供應商開始復工兼加速生產
言下之意睇嚟3月仲有機會有發布會
本身有mon,只上網同睇片做文書野,係咪買mac mini好
tim cook痴得多大陸
啲口吻都愈來愈大陸
聽下就算
想知SJ在世會唔會一樣照奶
真係either die a hero or live long enough to see yourself become a villain
同WHO條撚樣nigger一樣信支那個假數字
我覺得Tim Cook信唔信唔係重點
佢應該主要係想安撫班股東
等佢哋唔好恐慌令到Apple股價大插水
幾大都唱好自己唔會有事
有個最有趣既料係好似上星期有隻疑似新iPad Pro既背殼,有正方形cutout姐係iPhone 11 Pro三鏡,而全個背都無smart KB connector㝫

另外琴日股東會好似Craig都暗示過iPadOS將來會繼續落藥/有轉變
如果將所有rumors合埋做同一部機的話係某程度上合理:
iPad+MBP合體,AMD APU / ARM,macOS with touch / iOS with trackpad,miniLED,新smartKB with touchpad / bottom case docking
呢個問題有無解決方法?

使用速成輸入法關聯字異常,最新macOS版本仲係咁:
https://www.youtube.com/watch?v=FIs4ezBv0j4
支那員工Tim Cook WFC啦
Macbook pro 2017 15inch今年十月就完apple care plus
可能我錫住嚟用
咁多年部機都好正常冇用過個service
諗緊應該續care plus
定還是唔續算
不過好乞兒噉問
有咩可以做下喺過期之前用下個保養
拎去免費吸塵?定借啲易叫佢換咗個mon
其實5300M同5500M差距大唔大?
仲用緊mbpr 2015 無顯版
So far so good.
好有興趣佢個trackpad會點做
究竟係好似MB咁整多個位 (整大佢)
定同keyboard同一個位 (新科技)
續幾錢?可以續幾耐?
上網睇好似係喺完之前買apple care plus for mac嗰個就係續期
都要二千五
所以諗緊應唔應該到期前攞去整一整check一check就算
自問自己都好撚錫機
過多一兩年可能換部新版16吋好過
死返天涯問啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞