[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
就咁睇圖,硬件問題 vs OS問題機會率係 9:1
拎多次去store,佢唔肯同你整就call store manager
「問號folder?」姐係搵唔到boot volume,係大大鑊野
以前hard drive年代就多數係隻碟物理上死左,支針卡晒出聲咁樣
衣家SSD年代就仲衰,底板/粒SSD chip本身有野死/斷
拎去整啦 (有AppleCare的話...)
你係咪升左OS上10.14/10.15?
10.14開始Apple無再同MS續期一個font anti-aliasing既license
搞到插non-retina mon時出字體會朦過10.13以前好多
10.15正式唔再支援好多舊野,最大影響係32bit apps唔俾行
你如果有依賴某堆舊apps而佢係32bit就最好唔好上10.15 / 落番去10.14

同埋答你個問題: 係,DKLMCH
例: 我啱啱今日先面對緊一個響10.15閹左舊野既問題
我響外國,用緊部2018MBP上左去10.15.2,搞左幾日都唔知點解通左VPN之後都連唔到番公司一個smb share
搵左好耐先知道原來Apple閹左smb v1/v2,10.15 Finder只會用v3去行
個問題係世界上超撚柒多network share同埋NAS仲未行到v3囉DKLM
點樣可以落返去10.14
要先backup files,用Time Machine或者其他方法
你部機因為唔係最新所以應該可以boot去internet recovery,佢會有地方俾你揀重裝,而可以指明番番去跟機個version
煩嗰part係你要手動擺番data入去,唔可以restore

不過如果你有一個未上10.15之前既backup,成件事會易好多
拎個安裝檔重裝就得
你可以試吓用clean my mac清一清既
如果想用就搵我可以幫下你
2015 mbp 15" 16gb ram二手執唔執得過
更新一下先
今日搶到時間去左整機
個staff都話救唔返要換底板CLS
底板咩事咁快壞
MacBook Air 俾[其他]搞到儲存空間不足
可以點搞 ?
部機得返10gb
128gb?
Q: 我成日俾部野電親,咩事?
A: 接地不足令到有stray current由Mac電容傳番出殼外,電力唔足以成為安全問題不過的確會好煩;Apple既火牛有第三條接地線解決呢個問題,不過要用原裝廷長線先有呢個contact,就咁用短插係無;舊機跟機已經有呢條線,新機無跟要同Apple百幾蚊買,不過有人話可以去Store向精靈R到條;電源相關危險,建議用副廠野要小心選擇

我用另一個方法解決: 貼機身貼紙, 上淘X買大把,咩款式都有. 貼左摸上冇咁熱,解決埋手汗問題.
我用另一個方法解決: 貼機身貼紙, 上淘X買大把,咩款式都有. 貼左摸上冇咁熱,解決埋手汗問題.
佢地無方法recovery個OS就話要換底板
底板本身係無事 維修廢到咁
其他 成50gb 唔知點搞好
我有apple protection plan(?)
但係唔知佢同apple care+ 有咩分別
如果整既話知唔知大約幾多錢?
當年買左$13xxx 就係諗住佢可以用長
但係兩年都未夠就自己壞左
我部老爺mbp 2010終於瓜左。不過三月又話可能有發佈,唔敢買住。BTW, 再買可能MacBook air 算了。反正一般文書上網野。
依家嘅MacBook Air應該捱唔到10年咁耐
保養期內(三年,如果你有加錢)整就免費
唔該晒你
真係好多謝你啊 問apple班人完全冇用
班人已經變左sales,以前唔識野既客,問佢地真係會答到個客,依家成個apple 既質素都差左好多,由轉ceo 開始一味淨係識加價
希望macos , ios 可以生性d, mac 系列比返佢個價應有既野
Ching 知唔知有冇得唔升最新version
但淨係升到去10.14.6
依家係10.14
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞