[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
新手未買imac,Ram係desktop砌機果d都得?
mba 2018淨係睇youtube都熱到閪
我真係唔信佢用返舊嘅散熱配置壓4核i5,一降頻起上嚟隨時變返m3性能
用咁軟件睇
咁係咪mba 個散熱問題仲係解決唔到? 我用學校部mba2019 就算開ppt都勁嘈
寫錯,用咩軟件睇
我仲等緊mbp14
一出即買
16"出嗰時同之前15"比較係即刻覺得好抵,因為好多以前濫收既SSD/RAM位同埋浮價都收歛左
如果13"去14.1"都係咁,應該會同MBA加RAM加SSD個價好接近
要等實測
原則上新用既10th gen Ice Lake因為10nm等等原因,佢係比以前無咁熱
而i5 i7有四核又可以比雙核分工分散d,姐係唔需要行咁耐 = 又係出少d熱
轉左仲唔係個網度介紹提升幾多%咩
上年先出而家個chassis, 快極都用多代, 第4代先轉啦
iPad都唔熱既時候我冇用MBA想像唔到
safari
CPU隔左兩代,仲要arch都唔同,淨睇線程唔足以比較兩者排熱率
暫時唯一知道既係粒U個TDP由7W升去9W (假設Intel無custom去降)
我琴晚講過,睇MBA官網spec嗰版,機殼有加厚,重量有增加,咁代表起碼個殼唔係同2018/2019完全一樣,有無響heat pipes同風扇度改良係要等teardown確定
只要佢散得切9-12W TDP的話,四核八線都可以唔太熱
新mba 都有咁既配置
我諗mbp 都唔會點令人失望
已經打算不問價入手高配版mbp14"
我個人都覺touch bar係托柒
不過始終佢係一件有成本既部件,響呢個表免為其難要當係可取賣點
新Air舊電都係49.9Wh
都係400nits
有report / 有人有實機響手test?
btw iPad Pro確定全條2020 line都6GB RAM
琴晚衝去買翻新11"嗰班傻仔
新人留名
自己上一部MacBook air 已經係2011 model
今朝忍唔住買左新model
想問下有咩usbc既配件要買?
好耐無用過新科技
你本身有咩野插開一定要插?
多數人最起碼需要有一個USB-A port
暫時

可能好多人都Feel唔到4GB ram同6GB ram既分別

以後既iPadOS出左之後會點就唔知了
其實air 都成1.3KG同pro差唔多重
Apple個網個spec自己有寫
電就咁開spec睇到
光度要同其他mac compare佢先show
係喎我求其睇miss晒
打Wh諗住會search到原來佢全寫49.9‑watt‑hour
2020都仲未有WiFi 6
想問下邊度換部Macbook電好?係咪原廠穩陣d?
部2015 mbp 13得返兩個鐘頭電 想換了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞