[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
2046先買
諗住買mbp 16 base model, 但係macrumours睇到有d人話有ghosting issue, 有d話唔覺有
有冇巴打用緊mbp 16可以分享下?
依加macbook pro係咪得2019冇得買2018?
有冇人有用開Keyboard Maestro, Alfred呢一類app
2018版有咩好
要買就翻新機
2019 macbook 個mon係咪加左層防反光既野?
睇落同之前個啲有少少分別 好似無咁鏡面有少少磨砂咁既粒粒 不嬲都係咁定係我眼花?
抵d? 性能好似都差唔多
想問下你地部2019macbook restart/shut down既時候會唔會閃一閃屏先黑哂我個部唔知點解次次都會閃一閃啲彩色野先熄 駛唔駛攞番去Check下?
我用緊i9 嗰部16吋
係早排有粒死點拎返去換咗個mon
其他無乜問題
我自己無部野所以無follow,不過有唔少用家話5300同5500都係graphics driver相關問題,對某種software同task係仲有好多bug
而據我睇既報告,5500係嚴重過5300
ghosting問題到衣家仲未有確切定論究竟原因係hardware定咩
尤其係有人第一部機有ghosting,走去store換機之後就唔覺有
啱啱google 咗乜嘢係ghosting
我嗰部原來間唔時都會有
初初以為係我隻mouse 接駁問題
因為我一直都係駁落LG mon 度用,外置keyboard 同埋mx master3 用
駁mon用會唔會好熱
你地點清潔mbpr個mon?
熱,但又未去到好熱嗰隻
我用stand 打棟擺喺枱面
又有啲風吹住佢
Ghosting 問題係咪os 問題?
究竟ghosting係點我見自己部16同2015 13 scroll極都唔覺有係咪我隻眼問題
係咪拎返去apple 度直接話有ghosting 嘅問題佢就會換部比你?
我諗應該係
咁正?
試多陣先睇吓有無咁嘅情況再出現
USB-IF的確好戇鳩
巴打同你一樣
MacBook Pro 16 駁 LG 4K Mon
Logitech MX Master 3 Mastet Keys
Master 3 中間個碌碌好似無master 2 嗰個咁爽
有時碌一格唔曉郁,有無得set?
2019個蝶式 keyboard再改進咗少少
暫時都冇乜人投訴入塵問題
講緊13吋
16吋用正常鉸剪keyboard
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞