[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
其實三部都抵
base model皮六係平過13" spec去16GB 512GB成千幾蚊
皮八嗰部係用低配個價去買高配
兩皮半仲抵,用sweetspot配(1TB 32GB 8GBVRAM)價買walkin頂配

屌那星我衣家唔響香港如果唔係會即決頂嗰部
Dell新出嗰部XPS都要萬七
相比之下MacBook Pro突然抵好多
Spec 啱使係抵,但買呢個級數好多都要32gb 或以上,一加就貴好多
Btw, 一黎就比人清晒
32gb 都係講緊24000
其實都係好抵
如果買架xps加到32gb都要二萬過外
refurb係連加RAM差價都變相折,易入口d
姐係16GB>32GB係3120x.85=2652
btw我仲見到上面嗰三款,之前有仲多?
佢衣家25899嗰隻已經有32GB,姐係平時walkin 30579嗰個config
25899又咁啱係平時「sweetspot」spec個價
睇埋14吋先再考慮買唔買翻新16
用macbook個原廠火牛有時插電制會有火花閃一閃
有一隻腳黑左少少
係我屋企個插座問題定個火牛有問題
你個插座係牆身定係拖蘇? 好明顯入面有野做唔啱/老化/污糟
不過我估32GB既款係唔會成日有得買
同埋14.1"係有可能WWDC都未公布
你試吓係咪一定click個trackpad先係咁
會唔會chok部機其他位置都有呢個效果 (懷疑mon同本體之間排線鬆)
而家都驚呢個可能
但早牌傳有粒i7-1035NG7俾14吋用
WWDC都唔出但11代U都嚟緊
係,佢無5G咁大工程要政府/財團先搞到
不過企業、學府、公共地方、商場等等係無urgency去即轉WiFi6,會等下次換野先順便
相對無咁大阻力既中小企或者屋企可能根本得一兩隻router需要轉,不過你network又可能有其他樽頸
其實WiFi開始民用都成廿幾年,每次更新個spec都要幾年先慢慢transit上去,急唔黎;對上轉ac係咁,a/b轉n又係
比較有趣係,如果同15">16"個配路一樣,既然14.1"個機殼都要增大,咁係唔係姐係有位有heat budget放dGPU,或者AMD APU咁?
再加上個CPU都應該六核無走雞,砌砌埋埋之後根本係同以前15"唔係咁大分別,變相將條line個定位提升
咁樣MBA可以保持更遠距離,行番佢輕薄路線
個問題係如果你需要portability,咁14.1"究竟俾唔俾到;而如果你都需要效能的話咁16"又好似仲平均

anyway我exactly一年前買左部2018 13",佢portable方面係好稱職不過其他野我真係好希望佢變做16"
尤其係衣家肺炎搞撚到成日要remote唔係坐定定做野睇野
當時refurb都要皮四,一樣16GB 512GB,加多千幾蚊就買到refurb 16"底配喎
牆身架
已經試過幾次
絕對有呢個concern
13 14 15 16
雖然大趨勢都係會轉14 ,當條邊已經無得再細嘅情況底下,部機一定會大左,咁就絕對影響左portability

問過唔小人,佢地都會concern portability > spec
雖然mba 同mbp 條線係應該分明啲
咁14 同16又夠唔夠分明呢
有無巴打平時用MacBook pro AirPlay iPad?
我個套一連完就上唔到網
唔想再買隻moon
未出2016 touchbar MBP之前,成條line就係有嗰個分隔:
12" rMB - 終極輕薄
13" retina MBP - 有少少力不過仲可以放入手提袋
15" retina MBP(dGPU) - 有多多力,基本上需要月手背囊
姐係輕薄係一條向下既curve,效能係向上curve,你自己搵一個啱嘴型既重疊位去揀機

我自己平時都係portability行先,一路都*希望*iPad Pro可以做到laptop replacement不過好明顯佢唔得,所以退一步要13" MBP
但係當你一坐正響位做野,13"就好多妥協位現晒型
Intel Ice Lake 10nm 10gen U系最多都係得4C8T (i7-1065G7)
其實我覺得以一部workstation "Pro" grade 嘅ultrabook個form factor 去返rentina 13" 咁都已經非常好
起碼可以有多D thermal budget 比CPU去turbo, 甚至最好就係放到dGPU落去 (對好多Pro work好似CAD, photo/video editing 有GPU acceleration 真係仲要)
咁讓仲可以分返開D MBP同MBA 兩條line
要輕薄唔使好勁performance 例如writers/student 就可以買MBA
(其實嚟緊喺可見嘅將來MBA都會升4C8T 一般usage絕對夠用)
真係要performance但係又唔想用16" 咁大部就MBP
好似話有新iMacPro,又話只係過渡性既。
開頭有考慮過ipad pro
不過真係未有耐到notebook/desktop位置
希望有部32' iMac Pro,一體式都幾好。
佢可能響生產線見到跡象係高spec而又用mini LED所以先暫時叫iMac Pro,但係有可能turn out根本係普通iMac都唔出奇
其實關於14”佢今次係第一次指明係MBP仲要準確地寫14.1”
之前好多次吹風都只講「MacBook」(系列)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞