[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
問吓Genius
等下一部16吋更新再換機
經過今次個os update 同 hardware 問題,唔會再信apple=好qc
2016年新果部伏到宜家
2016前叫so far so good 無論軟件硬件
2016-2017就算全新機都狗也不屌啦
CPU又廢,蝶式KB最易壞既版本,有flex gate問題
正確
又要等成年
買左MBP16 好撚爽皮
X2
我衣家濟左響外國唔番得黎,用緊部MBP13" 2018,完全remote咁做緊野,又VPN又VNC
有幾樣野真係好想部野變做一部16":
1) 個mon,屌插埋外置portable mon再加iPad Pro sidecar都係唔會夠一個大大響中間既mon咁好用
2) 512GB真係含撚,響server download個instance image都驚會隊爆drive,已經帶左隻2TB SSD都係唔太可靠,又驚過過吓野甩線會corrupt
3) DLLM個keyboard... shift同十字掣成日唔register,就算無事嗰時如果好夜要打字就嘈撚到俾同房人屌柒搞到佢無得訓;應間如果成個KB壞柒埋真係唔知拎唔拎去外國AASP整,分分鐘要幾個星期

屌佢老母我奉勸衣家仲考慮買機既人一撚柒閪定唔好揀仲用蝶底KB既任何MacBook
另外mon同SSD如果你用得著就唔好慳,直上16" 1TB或以上
同埋買得16吋,32gb ram係基本
16 個keyboard 真係好撚正
mon 又大
唯一問題係重
baseline model 都夠做

用緊surface-pro 7 同16" mbp
surface 真係輕L 到
咁嘅情形kb壞咗唔整住啦,直接買個藍牙kb頂住先
用緊2015 13 macbook pro, 想問下邊度買多隻牛最抵?
有無巴打試過買pd 牛 加 usb-c magsafe 線黎叉電
walkin嗰款高配得16GB
而store有貨既32GB係成三皮既全升2TB版本
咁衣家supply chain嗰面食晒屎,BTO中間嗰堆config出唔出到貨都成問題
所以無得揀情況下可能高配walkin款係最入得口

講開輕身,前排我同d只做MS Office野既同事source laptop,睇中LG Gram 17",個KB係有埋numpad咁闊嗰隻size,都可以全部機1350g,姐係2016-2019 13" MBP一樣重
Pro 7做文書ok嗎?
想買一部輕薄機做文書/remote機
ok for 交書但電差dd
Pro 7有type c可以叉電
我又唔算太擔心
係驚仲係好多bug/QC問題
我買美水@ blackfriday sofar ok
B&H見到$799 i5/8/128連黑keyboard
抵唔抵?
我都係799買

咁我應該會去馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞