[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
部13"/14" mbp呢
mac mini 都update 左,抵屌左
Mac mini double咗個storage
其餘冇變
好似平左
Air大升級

Keyboard
Cou由8升10
Ram 由ddr3升ddr4頻率仲高過MacBook pro 13
MacBook Air終於好抵玩
512GB 1萬有找
上16GB RAM加多1500
我要課金啦 Mac mini MacBook Air iPad Pro
新MBA好抵
新keyboard 4春i5/7 256SSD 仲要999USD
入門之選一流
重點係終於升級做256入門
仲可以取代埋入門 2xTB3入門MBP嘅定位
睇嚟之後新MBP13”(14) 個定位真係會貼近16“咁 performance > thin & light
睇落MacBook Air除咗依然冇Wifi 6、P3 mon同單邊TB3之外都冇嘢可以彈
咩 display ?
做剪片 會唔會死人
sRGB Retina Display
剪片會死人一定要Pro
Air主打文書機唔係剪片用
電先係重點
如果係當casual咁剪下野做下PS AI 應該撚得過?
同問 得閒用來剪下YouTube 片夠用?(i3版)

用緊MacBook pro 2011 (i7)剪片等太耐
想買i5/16/256
最抵
無iMac
唔係專業人士
覺得如果比把屠龍刀我 但係唔夠力拎上手都無用
可能拎把刀仔練下玩下仲好
Q: 我主打剪片,______夠唔夠做?
A: 首先剪得嗰三幾條片唔好話自己剪片,呢個級數用途用最廢既MBA都可以應付到;真係有需要既人係專門做video/multimedia既學生或者搵食人仕,係講緊每日都會剪同rend片幾個鐘,咁先有需要考慮張顯要勁d;要有獨顯既MBP 15”/16”同iMac 27”先似樣,或者打大佬用Mac Pro / iMac Pro;eGPU係一個新選擇,不過未成熟所以暫時支援仲未充足同埋相關鑊氣唔少

Q: 我主打執相,______夠唔夠做?
A: 執相第一緊要個mon夠大夠闊色,第二緊要drive夠位放RAW,第三緊要有快SSD加速load library/cache,可以有好多要求,不過無一樣係好高,而且可以由外置mon外置HDD解決;要一體化要拎出街就MBP 16”加去1/2TB SSD囉,唔拎出街就iMac 5K最適合;PS: 近年各大執相軟件開始支援多核多工甚至GPU加速
新air 個keyboard即係咩款?
起碼都512
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞