[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
個人suggest 買surface laptop 會更好
Surface laptop真係fix晒所有之前嘅問題
又有USB-C 又有得換SSD
岩岩發現magic keyboard 彎9左
想問下 我買部macbook過左保
壞ssd收幾多?1tb的話
如果我買16吋 三年後過保
今外仲想問 你地會唔會破解apps黎用?
Office我諗住買正版
但仲有一堆要用...
今日走去買多咗部MacBook Air 用嚟出街用
拎咗部舊機做server
點解file sharing可以咁漫
打算睇下16吋 +32gb ram
要等多一個月先有
支那廠未復工
諗緊加唔加好糾結
係咪所有現成都係得16gb
部mac機升左macos mojave,hard disc冇哂位,有咩解決辦法
岩岩換Mbp16

想知點解咁奇怪 我用Final cut pro 10.4.8 export 40分鐘hd片 粒cpu loading 最多都係10% 左右(gpu 5300m 4gb用盡)

點解好似Final cut people 用唔盡多核性能?
定係10.4.8 用左新metal engine 用盡gpu 黎處理,而唔用cpu?
清本地backup,del咗唔要嘅software,好耐都唔開嘅文件同相放cloud,其他文件放落隻external harddisk度
點解好似冇人講過16吋實際續航力?
單單普通文書/睇片可以6~8個鐘?
有冇用家分享下?
想入手mac mini 2018 是否不智
咁易家訂個啲係邊到造?
有部份由台灣生產
但最後香港有冇機會變台灣貨好難講
我都念緊
咁樣我持續到4~5個鐘
4~5個鐘好似唔係好合理想
有時會去圖書館浦成日 但唔想拎火牛
就算係Digitimes個流出都講明只有「AirPods Pro Lite, iPads, and Apple Watches」
衣家講緊嗰間廠 Quanta,暫時應該只響加州先有MacBook assembly line
當然要manage到包括台灣條line砌到Mac機係可以發生,不過都係嗰句,Mac既需求同出貨量遠遠不及其他Apple產品,你仲要係問16";姐係俾你係Apple,你都唔會為左嗰少少MacBook delay去搞多條Mac線出黎,點都應付左iPhone同AirPods先
walkin現貨得一個config有32GB,硬食三萬蚊:
真係諗諗先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞