[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
想問iphone airdrop 相去imac 係咪要imac 2013 late之後就得
Google 第一個result:

確認你的裝置符合下列要求:
兩部裝置相距不多於 30 英尺 (9 米),並已啟用 Wi-Fi 和藍牙。
每部 Mac 在 2012 年或之後推出 (不包括 2012 年 Mac Pro)
隻magic mouse 抹到甩哂coating
係咪無得救
準備入坑留名
追左兩個post ,佩服坦巴

其實入post 都係想攞下意見

近十年無用電腦,脫離哂咁滯
心癢癢想買玩具玩下
主要做下小小 *word * 小文書處理
番工唔需要用到
剪片只係mainly for fun , 自己keep record
之前都係用開iphone imovie 剪,經cloud 做storage

MBP 13” 都係預要256 ssd
考慮緊低配 定 高配

預佢用到6年
無論如何一定要買AppleCare+
想玩6年最好就512GB SSD+16GB Ram
電腦買256GB喺呢個年代開始等於電話買32GB
imac係咪冇得hdmi input
基本
雖然我諗9成家用機,不過保險野都係買個安心
試過奶唔小次野都係呢啲保cover
Ram 我有concern 過
如果以我呢個case 應該up cpu 定ram

Ssd 真係有需要?
本身用緊onedrive 好多年,買左佢雲端,相信夠我用多十年(呢兩日追post 見到好似可以free )
雖然我電話都會買256
六年流流長就點都有大食大好啲
始終啲軟件都會進化愈嚟愈大食

但如果筆直真係有限就加ram先
Storage唔夠可以用external/cloud頂住
但ram冇替代品
如果壞RAM又過apple care可以點搞?
Tim Cook: $$$$$$$$$$$$$$$$$$
我反而係諗要用6年 係咪應該等埋佢黎緊係咪真係有發佈會
幫16 inch 轉埋wifi 6 我先買

等多陣可能會有WiFi 6, 新keyboard
Upgrade option都可能會平啲
到時加到佢1TB+32GB
唔係因為wifi6 我應該入手左高配版:p 30000果個
衰就衰在係呢兩日先心血來潮想買
襯依家有現貨就想快啲到手左先
遲啲發佈又唔firm 出貨又唔firm 價錢又唔firm
我寧願早啲make decision 享受左先
依家買電腦冇Wi-Fi 6真係唔考慮
連$6000幾嘅Acer都有Wi-Fi 6
早兩個星期我都係咁諗
但係諗諗下 又要自己用咁耐 仲用ac 好似好蝕

我都係用緊2013 年機到而家
個mon成日間唔中就花幾下畫面就黎忍唔住

但係如果假設真係轉左wifi6
咁d現貨點算
劈價促銷

其實依家大陸廠收哂皮
Apple應該索性將僅有嘅資源放哂去整新機
唔會有太多舊機俾你買
有WiFi6當然係好
不過就算無,衣家買既機都唔應該太大問題,我睇唔到三幾年一般室內WLAN既infrastructure會跳晒去AX

我manage既自己studio仲用緊AC MESH,近排再加多幾個node都係;要確保coverage大部分client其實仲用緊2.4GHz連添
AC既5GHz高低band已經要求direct line of sight咁濟,AX上到6GHz會更甚;fall back番去1-4GHz時個performance或者唔會同衣家接收好既2.4GHz network有太大分別
(另外仲有插線嗰part,你LAN可能仲係1000BaseT,出街都係1000M光纖)

講真我寧願MBP有SIM卡/eSIM仲實際囉
2014開始iMac用retina mon之後就唔得
睇置頂刈講,要買一件capture box
你講mouse底鍍銀,定係mouse面亞加力上面層野?
你邊個版本macOS同邊個版本Safari?
講真你個系統可能唔止Safari呢度奶野,應該有唔少木馬已經被植入...
你係咪裝撚過d咩古怪software呀
Back To My Mac係Apple個版本既VNC (Apple Remote Desktop)再加iCloud認證既layer,同Time Machine / Time Capsule無關係
無錯,係同TeamViewer相似既功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞