[Mac撚] 用家/買機集中討論(37) Mac廠開唔撚到工點交貨/三月底event可以出乜

1001 回覆
3 Like 3 Dislike
我想問係唔係未有任何消息話幾時有新機
我等左好耐
macbook啲期好難講
3/5/7/10/11月都試過
依家又撞正肺炎
啲期會再亂啲
屌 我好想買macbook air
但你地講到咁大獲又唔敢博
唔駛諗,淨係keyboard鑊氣都已經唔應該考慮
更何況衣家擺明等出新
你所謂等唔到係衣家無機用咩?
事實上我而家真係無一部機係出街用到

唉屌唯有等下啦咁
認真
如果唔係一定要用Mac
純粹想有部機做下文書野嘅話
輕薄機Windows依家都有好多OK嘅選擇
我部2013 macbookpro 都就黎廢得
仲考慮緊應唔應該等埋月尾先買16吋
不了
我建議一係買住翻新機頂住先
利申前排買咗部csl特價 mba 2018
其實舊年買官網翻新2018MBA 128GB $6800就最抵玩
不過粒U以兩年前嘅標準已經唔係快
依家買就再outdate啲
等下冇壞嘅
但如果16寸係你考慮之列
而錢又唔係問題嘅話
依家已經可以去馬
我怕到時有WIFI 6 更新咋
本身其實已經OK
你屋企個network係咪會up 上去先
我岩岩又升左做ac mesh, 書房同router格左幾幅牆行唔盡到wifi6, 應該skip 左wifi6就算
不過見到16"實物好大部先諗緊等唔等14" 定轉win 15"

13" mbp 2013 late 用黎上都仲ok, 但執相整下野, 得8gb ram 真係收收地皮
如果買埋咪UP上去
同埋預長用耐D嘛

我果部係15" 黎
但最近成日有問題
星期六去過問藍精靈 話應該係連MON 個排線有問題
要成個MON換
幾千咁換咁我就不如換新機

16真係好大部 又幾重
但我都叫唔算成日拎出去 同埋拎落同而家部15" 差不多所以都OK

13 怕好多野唔夠用
因為有機會之後會用BOOTCAMP行REVIT
所以16"應該都係心水
會買高配
我部13inch macbook pro 2016 touchbar版隻mon d排線出現問題
係咪有program可以免費拎去換一次
wifi6 行mesh 好貴,唔mesh 會唔會收唔足跌番落ac都係一個問題

用開15”買番16”好d, cpu差好遠
真係排線問題可以自己換,幾十蚊
https://m.intl.taobao.com/detail/detail.html?spm=a1z09.2.0.0.d5052e8dh6xF8Y&id=563568560700&_u=r25hdf6je1cc
點廢法?我部2014 mbp 都仲用到
個mon成日郁d 就閃之嘛
睇下買排線整唔整到先
係咪照返ifixit黎整就得

但係book左藍精靈睇清楚
去埋先決定都未遲
ifixit/ YouTube 應該有教學,我見13” 有,應該一樣咁換啫
即除左降落去之外無解決方案?

我google左,好多都好複雜,無計了
電腦野好睇彩數。我屋企另一部mbp五年貨仔就收左皮。

今次轉用MacBook air 係因為我唔鐘意用touch bar,都係實體鍵好D
冇留意開,而家Mbp 同 mba 嘅鍵盤係唔一樣嘅咩?
13” mbp mba一樣,講明會轉款
睇置頂個表
KB鑊氣嗰欄有個蝶字都唔建議買
2019 16"開始轉剪式而全世界expect其他款會逐部轉
https://forums.macrumors.com/threads/arm-processors-with-mac-pro-level-performance-possible-today.2225954/
ARM Processors with Mac Pro Level Performance Possible Today
Former Apple executive and Be, Inc founder Jean-Louis Gassée explores the possibility of Apple's move to ARM-based Macs in the near future.

Ampere top of the line chips consume less power, about 210 watts, than a competing Xeon CPU needing as much as 400 wats, for about the same amount of computing power -- hence investors' interest in a device that could progressively supplant Intel products in tens of millions of servers around the world. Ampere shows us that the ARM architecture can yield the class of chips a Mac Pro would need.

前Apple高層話ARM相關tech係已經做到Mac Pro級數既效能&效率,以至Apple其他Mac機系列
呢個都唔係咩新聞,真正阻力一向都係響OS,software,同developers層面
不過衣家起碼有個行內專家確定效能嗰方面無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞